<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79973" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Информиранот...

Белгия отчита най-високата си смъртност от края на Втората световна война насам

14 Декември 2020
0 191

Тази година ще остане в историята като годината, в която в Белгия са загинали повече хора, отколкото през която и да е година след края на Втората световна война, пише DeStandart.

Април и ноември 2020 г. са сред първите 5 месеца по брой смъртни случаи от 1945 г. насам.

Снимка: Unsplash/Adrien Delforge

Цифрите показват, че втората вълна от Covid-19 вероятно е била също толкова смъртоносна, колкото първата. Демографът професор Патрик Дебоузър от Брюкселския „Холандски среден свободен университет“ (VUB) заявява, че „Ако цифрите продължат да се стабилизират и останат на 100 починали всеки ден през следващите няколко седмици, може да се окаже, че втората вълна е по-смъртоносна от първата ”.

Не е представена извадка за причините за отделните смъртни случаи.

Април и ноември 2020 г. обаче не бяха месеците с най-голям брой смъртни случаи от края на Втората световна война. Мрачното първенство се пада на месец февруари 1960 г., през която над 15 000 белгийци умират от грип.

Снимка: Unsplash

По последни данни жертвите на коронавируса в Белгия от началото на епидемията са близо 18 хиляди при над 608 хиляди установени случая на зараза и над 6,3 милиона изследвани.

В последните две седмици броят на заразените е 8,5% от изследваните. Допитване до общественото мнение показа, че 78% от белгийците подкрепят ограничителните мерки срещу разпространението на заразата, както и че 75% биха се ваксинирали.

Съмнения към ваксините изразяват 35%, а 14% са против имунизацията. Данните сочат, че по-голяма вяра във ваксините имат хората над 65-годишна възраст (59%), а всеки четвърти младеж от 18 до 24 години е срещу имунизацията.

В последните дни здравните власти съобщиха, че едва половината от очакваните първоначални количества ваксини на “Пфайзер” ще пристигнат в страната навреме

Източник: Vrt.be, bTV,

Снимка на корицата: Unsplash/Al Nik

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции