<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79973" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Информиранот...

Белгия отчита най-високата си смъртност от края на Втората световна война насам

14 Декември 2020
0 195

Тази година ще остане в историята като годината, в която в Белгия са загинали повече хора, отколкото през която и да е година след края на Втората световна война, пише DeStandart.

Април и ноември 2020 г. са сред първите 5 месеца по брой смъртни случаи от 1945 г. насам.

Белгия отчита най-високата си смъртност от края на Втората световна война насам
Снимка: Unsplash/Adrien Delforge

Цифрите показват, че втората вълна от Covid-19 вероятно е била също толкова смъртоносна, колкото първата. Демографът професор Патрик Дебоузър от Брюкселския „Холандски среден свободен университет“ (VUB) заявява, че „Ако цифрите продължат да се стабилизират и останат на 100 починали всеки ден през следващите няколко седмици, може да се окаже, че втората вълна е по-смъртоносна от първата ”.

Не е представена извадка за причините за отделните смъртни случаи.

Април и ноември 2020 г. обаче не бяха месеците с най-голям брой смъртни случаи от края на Втората световна война. Мрачното първенство се пада на месец февруари 1960 г., през която над 15 000 белгийци умират от грип.

Белгия отчита най-високата си смъртност от края на Втората световна война насам
Снимка: Unsplash

По последни данни жертвите на коронавируса в Белгия от началото на епидемията са близо 18 хиляди при над 608 хиляди установени случая на зараза и над 6,3 милиона изследвани.

В последните две седмици броят на заразените е 8,5% от изследваните. Допитване до общественото мнение показа, че 78% от белгийците подкрепят ограничителните мерки срещу разпространението на заразата, както и че 75% биха се ваксинирали.

Съмнения към ваксините изразяват 35%, а 14% са против имунизацията. Данните сочат, че по-голяма вяра във ваксините имат хората над 65-годишна възраст (59%), а всеки четвърти младеж от 18 до 24 години е срещу имунизацията.

В последните дни здравните власти съобщиха, че едва половината от очакваните първоначални количества ваксини на “Пфайзер” ще пристигнат в страната навреме

Източник: Vrt.be, bTV,

Снимка на корицата: Unsplash/Al Nik

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции