<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=72976" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Испания въве...

Белите дробове се възстановяват от Covid-19 след три месеца, сочи проучване

07 Септември 2020
0 1170

Научно изследване, цитирано от The Telegraph твърди, че белите дробове се възстановяват от Covid-19 за около три месеца дори след тежко боледуване.

Според данните почти половината от пациентите нямали никакви увреждания на дихателните си органи около 12 седмици след боледуването.

В проучването са взели участие 86 души от региона Тиролеан в Австрия, който беше огнище на коронавирус. Средната възраст на участниците е 61 години, като 65% от тях са мъже. Почти половината са бивши пушачи, а повече от шест на 10 души са с наднормено тегло.

Covid-19 може да предизвика рядко автоимунно заболяване при тежко протичане на болестта (снимки)

Един от всеки пет участници се е лекувал в интензивно отделение и приблизително същата пропорция участници са били на апаратно дишане.

Лекарите проследили възстановяването на пациентите на шест, 12 и 24 седмици след края на заболяването. Всички участници са боледували в периода от 29 април до 9 юни.

Снимка:Istock

Шест седмици след Covid-19 88% от пациентите имали следи от болестта по белите си дробове, но процентите спаднали до 56% при прегледа на 12-та седмица. Симптоми на увреждане на дробовете като болки и задъхване също изчезвали с времето при повечето пациенти.

Данните от изследванията 24 седмици по-късно все още не са готови за публикуване.

Covid-19 може да предизвика увреждания като тези след инфаркт, сочи изследване (снимки)

До момента се смяташе, че след тежко боледуване от Covid-19 белите дробове остават с тежки увреждания. Това е първото проучване, което дава надежда, че дихателните органи могат да се саморегенерират дори и след тежък Covid-19

Видео и снимка: The Telegraph

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции