<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=122700" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Полиция нахл...

Бербатов започна свой конгрес на БФС в НДК

18 Март 2022
0 663

18 март вероятно ще се запомни като един от дните, които са белязали най-голямо разцепление в българския футбол, пише “Сега”. За днес бе насрочен конгрес на Българския футболен съюз (БФС), като това бе сторено още през септември м.г. На 1 март т.г. Изпълкомът на БФС обяви, че отменя това общо събрание.

Ексклузивно: Скрита камера разкрива как БФС пречи на клубове да участват в конгреса (РЕПОРТАЖ)

Въпреки това, по неясни причини, от футболния съюз решиха да запазят точно за днес зала 3 на НДК, като обяснението е, че ще се провежда конференция (б.ред. – засега с неясна цел), на която ще участват футболни функционери и представители на областните съвети на БФС.

Лидерът на опозицията Димитър Бербатов обаче заподозря, че БФС се готви да проведе конгрес без участието на клубовете, които са против настоящото ръководство.
Бербатов започна свой конгрес на БФС в НДК
Булфото

Затова Бербатов призова днес всички клубове, които са зад него и имат законно излъчен представител за конгрес, да се явят пред НДК. Самият той пристигна още преди 9:00 ч. С него бяха най-близките му сподвижници – Стилиян Петров, Мартин Петров, Петър Величков, както и юридически екип.

“Залата е резервирана и е платена с 30 000 лева. Тези хора трябва да са много важни, за да се дават толкова много пари от клубове, за да се прави такава конференция. Ясно е какъв цирк се разиграва, но конгрес има. Конгресът не е отменен. В зала 3 трябва да бъдем допуснати, защото сме си издигнали документите напълно в сроковете на БФС. Ако не ни допуснат в залата, имаме юристи с нас, за да видим какво ще предприемем. Ще изчакаме да се появи БФС, за да се проведе конгресът”, коментира Бербатов на влизане.

БФС не допусна “Господарите” до пресконференция (РЕПОРТАЖ)

Интересното е, че се появи и изпълнителният директор на БФС Борислав Попов. Обяснението му бе, че е дошъл, за да отмени конгреса.

Още преди 10:00 ч. се появиха и фенове на “ЦСКА-София”. Те бяха убедени, че БФС ще проведе конгрес и се събраха, за да окажат подкрепа на Бербатов. Дойде и изпълнителният директор на “ЦСКА-София” Филип Филипов, в качеството си на излъчен представител на клуба за конгреса.

Сградата на НДК обаче се оказа заключена и хората на Бербатов се оттеглиха на друго място, за да чакат развоя на ситуацията. Появи се и извикан от тях нотариус, който трябва да констатира, че не допускат Димитър Бербатов и хората му в НДК. По-късно хората от опозицията все пак влязоха в сградата, но не бяха допуснати до Зала 3.

Бербатов започна свой конгрес на БФС в НДК
Булфото

Към 10:40 ч. се появи и спортният министър Радостин Василев, за да провери ситуацията лично. “Не знам какво ще се случи. С моя заповед комисия от Министерството на младежта и спорта ще удостовери какво се случва в НДК. Информациите, които имаме са противоречиви. Никой всъщност не знае какво става.

Всички зали са празни. Някакви хора правят процес на регистрация. Ще излезем с доклад в министерството. Държавата не знае какво се случва тук. Тъй като това е спортна федерация, лично дойдох да се убедя коя зала е пълна и коя е празна. Това ще бъде протоколирано от специална комисия.

Стигнах до всички зали. Зала 3 е празна. Много столове са наредени. Ще бъдат заснети всички зали от комисията. Не мога да взимам страна. Аз съм контролиращ орган на всички федерации. Министърът няма място да се бърка”, коментира Василев.

Към 11:10 ч. Бербатов успя да влезе в зала 3 на НДК и започна провеждането на общо събрание без присъствието на ръководството на БФС и на представители на УЕФА и ФИФА.

В залата са само представители на клубове (общо 82 на брой), които подкрепят Бербатов. Адвокат Георги Владов обяви, че по този начин може да се проведе конгрес. “За” провеждането на общо събрание гласуваха 80 души, а двама се въздържаха.

Малко след 11:30 ч. започна избор на комисии, секретариат, преброители и водещ на конгреса, т.е. всички процедурни стъпки, които се правят при провеждането на конгрес.

Полиция нахлу на конгреса на БФС по анонимен сигнал (снимки)

В 13:05 ч. в Зала 3 на НДК влязоха няколко полицаи, за да проверят получен сигнал на телефон 112, че там са нахлули хора (б.ред. – залата така и не бе използвана за конференцията на БФС, за която бе резервирана). Така временно алтернативния конгрес бе спрян.

Бербатов започна свой конгрес на БФС в НДК
Булфото

Малко по-късно конгресът бе подновен и към 13:40 ч. бившият член на Изпълкома Петър Величков бе избран за водещ на събранието. Оказа се, че в залата присъстват всъщност 76 делегати. В 14:10 ч. в залата опита да влезе изп. директор на БФС Борислав Попов, но се оказа, че вратите са заключени.

Бербатов започна свой конгрес на БФС в НДК
Булфото

Тогава той почна да снима с мобилния си телефон случващото се вътре. “Защо питате мен, след като знаете както правят тук?! Ръководството на БФС е вписано в търговския регистър”, сопна се той към журналисти.

Позицията на БФС

От БФС разбираемо се обявиха против случващото се в НДК. Дори бе направен намек, че спортното министерство толерира действията на Димитър Бербатов и екипа му.

“Българският футболен съюз остро осъжда фарса, разигран днес в центъра на столицата на правова, демократична и европейска държава!

Провеждането на абсолютно нерегламентирано мероприятие и провъзгласяването му за официално, при това – пред безучастния поглед на държавните власти – е недопустима проява, легитимираща анархизма и беззаконието в страната ни.

Българският футболен съюз за пореден път твърдо подчертава, че Общото събрание, насрочено за 18 март 2022 г., е отменено по надлежния ред, и не е откривана процедура за излъчване на делегати и тяхното регистриране във федерацията – единствената уставна процедура за определяне на членовете с право на глас.

Зала №3 на НДК бе запазена за вътрешно мероприятие на Българския футболен съюз, за което е сключен надлежен договор. Въпреки това, и в разрез с всички законови и етични принципи, група лица нахлу невъзпрепятствено в помещението и физически отстрани и разруши имущество на БФС, за което бяха уведомени и органите на реда”, се казва в официална позиция.

Посочва се още, че ФИФА и УЕФА вече са сезирани “за днешната трагикомедия”. БФС увери, че ще брани правата си с всички законови средства!

“За пореден път призоваваме клубовете–членове на БФС да не се поддават на злонамерени и користни опити за разцепление на българския футбол. Апелираме и към държавните органи да вземат отношение към грубото погазване както на законите, така и на устава на най-голямата спортна федерация у нас!”, обявиха още от футболния съюз.

По-горе може да си припомните репортажа на Виктория Симеонова, в който става ясно как БФС пречи на клубове да участват в конгреса.

Бербатов започна свой конгрес на БФС в НДК

Източник: “Сега”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции