<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=73035" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Теменужка Пе...

БЕХ отпуска спасителен заем от 55 млн. на “Мини Марица Изток”

08 Септември 2020
0 648

“Българският енергиен холдинг” (БЕХ) още днес ще вземе решение за предоставяне на заем от 55 млн. лв. на дъщерното си дружеството “Мини Марица Изток”, с които то да може да изпълни ремонтната и инвестиционна си програма до края на годината, а с 5 млн. лв. от сумата да увеличи заплатите от 1 октомври.

Информацията бе оповестена от министъра на енргетиката Теменужка Петкова на брифинг днес. Решението е взето след браншови съвет, в който участваха КНСБ и КТ “Подкрепа”, след среща на профсъюзите с премиера Бойко Борисов в Банкя, предаде Mediapool.

БЕХ отпуска спасителен заем от 55 млн. на &#8220;Мини Марица Изток&#8221;

Преди обяд във вторник представителите на двата синдиката отидоха да се видят с премиера в Министерски съвет, но тъй като той не беше там, се отправиха към резиденцията в Банкя. Кадри може да видите във видеото горе.

При последвалата среща с министър Петкова, е взето решението, което ще “върже положението” в мините до края на годината, както се изрази лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

От изявлението му стана ясно, че ако не е бил предоставен този дългосрочен кредит, чийто лихви и условия тепърва ще бъдат изяснени, миньорите са щели да излязат в стачка.

БЕХ отпуска спасителен заем от 55 млн. на &#8220;Мини Марица Изток&#8221;

„Заедно с колегите от КТ „Подкрепа“ и КНСБ дискутирахме актуални въпроси от енергийния сектор. Обединихме се обединихме около мерки, които ще гарантират нормалното функциониране на комплекса „Марица-изток“ след отражението на Covid-19. Правителството ясно е декларирало заявката си за развитие на въглищните централи у нас до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. Това е залегнало в два документа – Интегрирания план в областта на енергетиката и климата и проекта на Стратегия за устойчиво енергийно развитие“, заяви Теменужка Петкова след срещата.

Проблемът стана ясен още в края на август, когато синдикатите поискаха или заем от БЕХ, или повишаване на цената на въглищата, която не е променяна от 11 години.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Samuil Hamchev

    08 Септември 2020

    Бе тея не озъзнават ли колко смешно и тъпо е да финансират добива на въглища във време,в което всички преминават към зелена енергия.И то точно тая мина дето изселва хора от бащините им къщи със заповед от 1985г. само за да увеличи добива си.Бе 1989 случила ли се е въобще в тая държава

Реакции