<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=123052" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Прокуратурат...

Бившият чешки премиер ще бъде съден за измама с евросредства

22 Март 2022
0 267

Бившият чешки премиер ще бъде съден за измама с евросредства, предава OFFNews.

На 3 март чешкият парламент сне имунитета на депутата Андрей Бабиш. Това позволи на прокуратурата да приключи разглеждането на доказателствата за участието му в измама с евросредства за 2 млн. долара. Досега чешката полиция неколкократно е настоявала той да бъде привлечен като обвиняем.

Чехите наказаха Бабиш и изхвърлиха комунистите от парламента за пръв път от 1948 г.

Милиардерът Бабиш винаги е отхвърлял обвиненията срещу него като политически мотивирани. Днес той заяви, че никога не е правил нещо незаконно “в миналото и в политиката” и се зарече да докаже това в съда.

Бившият чешки премиер ще бъде съден за измама с евросредства

Според съобщение на прокуратурата, делото ще бъде гледано от градския съд в Прага.

Обвиненията са свързани със селскостопанска ферма, получила евросубсидии, след като нейната собственост е била прехвърлена от притежавания от Бабиш конгломерат “Агроферт” на негови роднини.

Бабиш отрече да е пращал секретни документи на Борисов за ЧЕЗ

Впоследствие “Агроферт” отново става собственик на въпросната ферма. Субсидиите обаче са били предназначени за малки и средни предприятия – условия, на които “Агроферт” със своите 250 фирми в състава си, не отговаря.

Бившият чешки премиер ще бъде съден за измама с евросредства

Досега чешкият парламент на два пъти е свалял имунитета на Бабиш по казуса, датиращ от 2007 г. Прокуратурата трябваше да поиска сваляне на имунитета му втори път, тъй като след изборите през октомври 2021 г. парламентът е в нов състав.

Бившият чешки премиер ще бъде съден за измама с евросредства

Източник: OFFNews

Колаж: AP, Reuters

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции