Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Бившият шеф на КПКОНПИ май забрави, че е назначен за консул във Валенсия
Бившият шеф на КПКОНПИ май забрави, че е назначен за консул във Валенсия
gospodari.com
09-18-19
добавено
1747
прегледа

Бившият председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев все още не е освободен от длъжността "прокурор" в Специализираната прокуратура, след като правителството тайно го назначи за консул във Валенсия, Испания, преди повече от месец, съобщава Сега.

 

През август кариерата му влезе в шеметна въртележка, като само за 10 дни от ръководител на КПКОНПИ той беше върнат на работа в спецпрокуратурата от Висшия съдебен съвет, който се събра извънредно по време на лятната си ваканция, а 3 дни след това правителството го изпрати на дипломатическа служба във Валенсия.

 

Лъснаха сериозни разминавания в дипломите по испански език на Пламен Георгиев

 

Преди да замине за чужбина, Георгиев трябва да поиска от прокурорската колегия на ВСС да прекрати служебните му правоотношения, тъй като длъжността прокурор е несъвместима с тази на консула. Но няма данни това да се е случило.  На въпрос дали бившият шеф на КПКОНПИ е подал молба да бъде освободен говорителят на прокурорската колегия Даниела Машева отговори, че не разполага с информация.

 

Според източници на изданието Пламен Георгиев все още е на длъжност в отдел "Криминален" на специализираното звено на държавното обвинение, но никой не го е виждал на работа. Ръководителят на спецпрокуратурата Димитър Петров заяви, че Георгиев е в неплатен отпуск и не знае дали е подал молба да бъде освободен от длъжност.

 

От Министерството на външните работи посочиха, че са в неведение дали Георгиев може да докаже, че разполага с изискваните по закон езикови умения. От министерството още не са го назначили за служител в дипломатическата служба, защото той все още е прокурор.

 

Новият консул във Валенсия Пламен Георгиев се оказа с начално ниво испански

 

Пламен Георгиев беше принуден да подаде оставка от КПКОНПИ, след като стана основен участник в скандала "Апартаментгейт". Георгиев и съпругата му са сключили три сделки и са закупили имоти на цени под данъчната оценка, което бившият шеф на КПКОНПИ обясни с неточности в нотариалния акт. Още по-скандално е, че той не е декларирал в публичния регистър огромната тераса от 187 кв. м, върху която са изградени няколко навеса, сауна и барбекю. След като се вдигна шум, столичната община "Слатина" направи проверка и установи, че навесите са незаконни и трябва да бъдат съборени. Заповедта за това обаче бе отменена от тогавашния шеф на строителния контрол в София Влади Калинов, който се раздели с поста си заради това решение. В крайна сметка след повторна проверка община "Слатина" издаде окончателен акт, според който постройките на терасата на Георгиев трябва да бъдат съборени. Той от своя страна има право да обжалва заповедта в съда.

 

Нивото му на владеене на испански породи пореден скандал, след като се оказа, че сертификатът му за ниво B1 е пълен с грешки. Той е издаден от фирма "Никанор", която е обучавала служителите на КПКОНПИ по обществена поръчка, обявена от Пламен Георгиев.  

 

Борисов: Пламен Георгиев е с няколко образования и достатъчно езикова подготовка

 

Междувременно антикорупционната комисия продължава да няма титулярен началник и се ръководи от зам.-шефа ѝ Антон Славчев - друго име, станало популярно с евтиния си апартамент и голямата си тераса. Съгласно чл. 11, ал. 5 от закона за комисията обаче Народното събрание трябва да избере нов председател в двумесечен срок, който изтича в края на септември. Депутатите могат да отложат този ангажимент, като се оправдаят с парламентарния правилник, според който по време на ваканции сроковете спират да текат. Във втория случай народните представители ще трябва да изберат нов шеф на КПКОНПИ до края на октомври.

 

Източник: Сега