<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=74766" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Убиецът на Ми...

Бивши шефове на АПИ ще бъдат съдени заради катастофата край Своге

02 Октомври 2020
0 453

Бившите шефове на Агенцията “Пътна инфраструктура” (АПИ) Светослав Глосов и Дончо Атанасов са привлечени към наказателна отговорност за извършено престъпление, пише сайтът на прокуратурата.

Атанасов и Глосов са били задължени да предприемат действия за допълнителен ремонт на пътната отсечка към Своге, твърдят от прокуратурата. Участъкът бе ремонтиран от фирма “Трейс”. Едва след трагичната катастрофа бе установено, че в горния слой на асфалта е използван варовик, който има свойството да се полира при продължителна употреба и не гарантира добро сцепление между гумите и пътя. Затова бяха повдигнати обвинения и на служители на “Трейс”.

Обезщетения от 10 лв. за катастрофата край Своге са незаконни, обяви финансовият надзор

2 години след трагедията край Своге: Какво е състоянието на пътя София-Мездра? (видео)

Според разследващите и Глосов, и Атанасов са знаели за проблема край Своге. Те сочат, че Глосов е трябвало да свика заседание на управителния съвет на АПИ, на което да докладва отказа на изпълнителя “Трейс” да подмени настилката, но не го направил. Освен това не възложил на Института по пътища мостове експертиза за състоянието на пътя, макар че още в началото на годината от полицията в Своге било изпратено писмо с искане за спешни мерки за обезопасяване на участъка.

Повдигнаха обвинения на шефове в АПИ и “Трейс София” за катастрофата край Своге (видео)

Сходни са обвиненията срещу Атанасов. Прокуратурата твърди, че след като получил доклад от Института за пътища и мостове той не свикал заседание на управителния съвет, за да се вземе решение за подмяна на асфалта. Разследващите твърдят, че двамата са бездействали, за да спестят на “Трейс” малко над 60 хил. евро, колкото трябвало да плати фирмата за ремонта.

Първият обвиняем по случая е шофьорът на автобуса Григор Григоров, който във фаталния ден е управлявал автобуса от манастира “Седемте престола” към София и е превишил допустимата скорост от 40 на 53 км/час. от момента на обвинението срещу Григоров е влязла в сила забрана да напуска страната.

Радев и Нанков подават оставки след катастрофата край Своге, Московски в болничен

След фаталния инцидент, отнел живота на 20 пътници, трима министри подадоха оставки. Това бяха министърът на регионалното развитие Николай Нанков, на транспорта Ивайло Московски и на вътрешните работи Валентин Радев.

От прокуратурата съобщават, че “в резултат на действията на обвиняемите Г. и А. настъпили значителни вредни последици за водачите на моторни превозни средства, ползващи участък от път II16 „Своге – Нови Искър“, изразяващи се в поставянето им в опасност от реализиране на пътнотранспортно произшествие. Именно на този участък на 25.08.2018 г. е било предизвикано тежко пътно-транспортно произшествие с автобус, отнело живота на 20 лица, а на десет били причинени телесни повреди.”

Предстои делото да продължи в съда.

Източник: Mediapool, Прокуратура на Република България

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции