Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Бизнесменът Емилиян Гебрев е отровен с инсектицид в кафето?
Бизнесменът Емилиян Гебрев е отровен с инсектицид в кафето?
02-11-19
добавено
2898
прегледа

Бизнесменът Емилиян Гебрев и неговия син найвероятно са отровени с инсектицида хлорпирифос, който е открит в кафемашината в дома му.

 

 

 

 

Тази информация бе изнесена в понеделник от главния прокурор Сотир Цацаров след среща при премиера Бойко Борисов, на която участва и британският посланик. Тя идва след химически експертизите по делото за отравянето на бизнесмена, който контролира оръжейния завод "Дунарит".

 

 

 

От няколко дни се говори, че заподозреният за случая "Скрипал" руски агент с псевдоним "Федотов" е бил в България по време на отравянето на Емилиян Гебрев през месец май 2015 година. Цацаров потвърди тези данни и обясни, че в България по този случай се работи отдавна.

 

 

 

По думите на главния прокурор, през октомври 2015 година Софийската градска прокуратура е възложила разследването за опит за убийство на столичната полиция. През април 2016 година разследването е спряно, защото извършителят не е разкрит. Още тогава са били назначени множество експертизи.

 

 

"Заключенията от химичните експертизи са показали, че в кафе от кафемашината в дома на Гебрев, както и в храната на неговия син има следи от хлорпирифос – инсектицид, който е силно токсичен и се ползва за борба с неприятели по земеделските култури. Установено е, че това вещество се е съдържало в руколата от салатата, която са консумирали Гебрев и неговите партньори, но в изключително ниски количества", каза Цацаров.

 

 

Той каза, че отравянето е нямало как да стане със салатата, защото веществото е било в много малки количества. 

 

 

Източник: Медиапул