<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=72771" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Възможно ли е...

Битият журналист Димитър Кенаров: Хвърлиха ме на земята, а двама души стъпиха върху мен (видео)

04 Септември 2020
0 3130

Появиха се множество сигнали за полицейска бруталност по време на протеста на 2 септември. Един от битите е журналистът Димитър Кенаров. Той е бил задържан, докато е снимал протестите на Ларгото.

Сред арестуваните е и съпредседателят на „Зелено движение“ Борислав Сандов.

Двамата разказаха пред bTV за събитията от размирната вечер.

Журналистът Димитър Кенаров: Бях хванат от полицията, хвърлен на земята и брутално ритан в главата

Кенаров обясни, че към 22:00 ч. на 2 септември, когато се е нагнетило напрежението и полицията е започнала да разчиства Ларгото от хора, той е снимал и е бил притиснат към стената на Президентството. Той обясни, че има опит при големи протести в други страни и има както противогаз, така и каска, които да го предпазват.

Снимка: btvnovinite.bg

„Крещях, че съм журналист. Хвърлиха ме на земята, камерата ми излетя настрани. Двама души стъпиха върху мен. Казах им, че се задушавам. Друг полицай започна да ме рита. След известно време ми сложиха белезници. Часове наред стоях така“, сподели той.

И продължи: „Единият от полицаите видя моята журналистическа карта. Показа я на свой началник и нищо не се случи. Те много добре знаеха, че съм журналист. Става въпрос за полицейски произвол“.

Кенаров уточни, че не е участвал в протестите и е бил там като журналист. По думите му не са били предявени обвинения към него и няма обяснение за задържането му.

Снимка: btvnovinite.bg

Борислав Сандов разказа, че е станал свидетел на брутална полицейска агресия. По думите му проблемът е държавен, защото България потъпква човешки права.

Той обясни, че в съставения му акт пише, че е ритал и скачал върху полицейски служители и беше категоричен, че условията при ареста му са били незаконни.

„България ерозира по отношение на демокрацията и човешките права. Затова е нужен ремонт“, добави той.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции