Близо 2/3 от починалите от коронавирус в Ню Йорк са афро и латиноамериканци

09 Април 2020
1 3102

Чернокожите американци изглежда умират с непропорционално по-високи нива от коронавируса в сравнение с други раси, пише The Independent. Това сочат данни, излизащи от болници в Съединените щати.

Данните, събрани от The Washington Post, показват информацията от девет отчитащи се региона, в които афроамериканците съставляват непропорционален брой смъртни случаи от Covid-19 в сравнение с общото им представителство в населението на региона.

Луизиана показва едно от най-големите различия, като афроамериканците там представляват 32 процента от населението на щата, но са 70 процента от смъртността на коронавирус в щата.

В Мичиган афроамериканците са 14 процента от населението и 41 процента от смъртните случаи до моментта. По същия начин в Чикаго афроамериканците са 32 процента от населението, но представляват 67 процента от смъртните случаи от коронавирус.

В сряда кметът на Ню Йорк Бил де Блазио съобщи, че чернокожите и испаноезичните в града са два пъти по-предразположени да умрат от коронавируса, отколкото хората със светла кожа, сочат данните, събрани от града.

„Съществуват явни неравенства, ясни различия в това как тази болест се отразява на хората от нашия град“, каза Де Блазио. „Истината е, че в много отношения отрицателните ефекти на коронавируса, се смесва с други дълбоки различия в здравеопазването, които наблюдаваме години и десетилетия“.

Според данните, предоставени от града, испаноезичните нюйоркчани съставляват 34 процента от смъртните случаи от Covid-19, въпреки че представляват едва 29 процента от населението на града. По подобен начин афроамериканците съставляват 28 процента от смъртните случаи, въпреки че са 22 процента от населението на града.

За сравнение – „белите“ и азиатците съставляват съответно 27 процента и 7 процента от смъртността. Светлокожите представляват 32 на сто от населението на града, а азиатците – 14 на сто.

Кметът предполага, че различията в смъртните случаи отразяват структурни, исторически расови различия, срещани в града. Блазио заяви, че Ню Йорк удвоява усилията за подпомагане на уязвимите общности, като предоставя повече ресурси на градските обществени болници и стартира кампании за повишаване на осведомеността.

Според The ​​New York Times много от кварталите, претърпели най-голям брой смъртни случаи, са тези с най-нисък среден доход.

Градоначалникът заяви още, че усилията за осигуряване на повече животоспасяващо медицинско оборудване на тези общности ще бъдат приоритетна задача в момента.

Източник: The Independent

Снимка: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции