<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=100464" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бил Гейтс каз...

Близо 6 млрд. дози ваксини срещу Covid-19 са поставени по света

20 Септември 2021
0 117

В 184 държави по света са поставени над 5,95 милиарда дози от ваксините срещу коронавирус, а процесът продължава с неравномерна скорост.

Бил Гейтс каза как можем окончателно да се преборим с коронавируса

“Общо са били поставени над 5,95 милиарда дози. Това е достатъчно за пълната ваксинация на 38,7 процента от световното население. Средната степен на ваксинация в момента е 33,1 милиона дози на ден. Ако тези темпове продължат, ще бъдат нужни още шест месеца за ваксинирането на 75 процента от населението”, съобщава агенция “Блумбърг”.

Тя подчертава, че “в страните и регионите с високи доходи ваксинацията протича 20 пъти по-бързо, отколкото в регионите с ниски доходи”. “От началото на ваксинационната кампания държавите започнаха да се сблъскват с неравен достъп до ваксини. До март тази година в редица африкански страни не беше постъпила нито една партида ваксини”, отбелязва агенцията.

“Блумбърг” изчислява, че в САЩ са били поставени 386 милиона дози. В Испания напълно ваксинирани са 77 процента от жителите. Във Франция – 72,7 процента, в Италия – 67,9 процента, във Великобритания – 66,5 процента, в Германия – 63 процента, в Израел – 61,6 процента. В същото време в Демократична република Конго и Йемен напълно ваксинираните са по-малко от 0,1 процента, в Чад и Южен Судан – 0,1 процента, в Бенин и Хаити – 0,2 процента. В Русия са поставени 87,8 милиона дози, а напълно ваксинирани са 27,6 процента от населението.

Според агенцията експертите смятат, че за да се върне животът на планетата към нормалното, трябва да бъдат ваксинирани около 75 процента от населението. Според данни на университета “Джонс Хопкинс” от началото на коронавирусната пандемия по света с вируса са се заразили 228,6 милиона души, а 4,69 милиона са починали от ковид.

Във видеото гледайте част от един дебат “За” и “Против” ваксините, който беше превърнат в махленска свада.

Източник: Медиапуул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции