<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=59954" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ресторантьор...

БНБ предвижда отлагане или спиране на плащания по банкови кредити (видео)

30 Март 2020
0 1492

Шефът на БНБ предвижда въвеждане на временен мораториум, с който се отлагат или спират плащания по банкови кредити. Мерките трябва да гарантират безпроблемното функциониране на паричния режим на страната, обясни Димитър Радев.

“Банковият сектор у нас в момента е в много добра кондиция в резултат на правеното през последните години. Можем да кажем, че е готов за настоящата криза, особено ако говорим в хоризонт от 3 до 6 месеца”. Това заяви в специално интервю за Нова телевизия  гуверньорът на Българската народна банка Димитър Радев.

Той увери вложителите, че парите им са на сигурно място, а кредитополучателите – че могат да разчитат на разсрочване на вноски и лихви.

“Ако настоящата ситуация продължи повече от три или шест месеца, въпреки индикациите, никой не може да предвиди как ще се развие кризата и колко дълго ще продължи. Това, което правим в БНБ, е да разработваме различни сценарии и да оценяваме техния възможен ефект върху банковата система. Твърде рано е да се спекулира с числа на този етап. Надявам се, че в рамките на три месеца картината ще бъде по-ясна”, обясни той.

Радев сподели, че се работи по три пакета от мерки, които да гарантират безпроблемното функциониране на паричния режим на страната и свързаната с това инфраструктура.

“Това, което ще стане, е, че вероятно до сряда, европейският банков орган ще обяви насоки и критерии, по които да се прилагат тези допълнителни мерки. В основата им стои въвеждането на целенасочен и временен мораториум, с който се отлагат или спират плащания по банкови кредити. Или казано по-простичко – отсрочване на плащането по банкови кредити”, добави той.

За хората с депозити, Радев обясни, че те нямат голяма маневреност, но депозитите им са на сигурно място. 

“Хората с ипотечни кредити трябва да говорят с банките и това е именно целта на регулаторните мерки, които предлага БНБ. Да се даде допълнителна гъвкавост, допълнителни възможности на търговските банки, така че с индивидуален подход към техните клиенти, те да не изпадат в по-тежко положение от гледна точка на капиталова адекватност и управление на кредитния риск”, каза още директорът на БНБ.

Източник: Нова телевизия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции