Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
БНТ пак ще излъчва скъпите "Стани богат" и "Бързо, лесно и вкусно"
БНТ пак ще излъчва скъпите "Стани богат" и "Бързо, лесно и вкусно"
gospodari.com
07-31-19
добавено
2060
прегледа

БНТ ще продължи да излъчва скъпи външни продукции и през есента, и дори през следващата година, въпреки че на конкурса за неин генерален директор през юли почти всички кандидати за поста, включително победителят Емил Кошлуков, посочиха тези предавания като една от основните причини за тежкото финансово състояние на медията.

 

Причината е, че БНТ все още има действащи договори с част от рубриките, продуцирани от частни компании, а броевете на други скъпи предавания вече са произведени. Въпреки че по време на конкурса бяха изнесени данни (които и досега не са оспорени от ръководството), че играта "Стани богат" струва на издържаната от данъкоплатците телевизия по 4.4 млн. лв. на сезон, че всеки от броевете й е на стойност около 26 000 лв. и че за нея БНТ вече дължи 3 млн. на частна фирма, най-вероятно шоуто ще се появи отново на екрана на БНТ1 през есента. Това става ясно от отговори на шефовете на БНТ. "Производството на „Стани богат” е преустановено, за което е уведомен и лицензодателят "Сони Пикчърс Телевижън Ю Кей Райтс Лимитид" – Англия. С началото на есенната програмна схема ще бъдат излъчени единствено епизодите, които вече са заснети в рамките на общия брой епизоди от 4-ти сезон. Разходите за производство и за награден фонд на тези епизоди са съгласно действащите условия на съществуващите до момента договори", съобщават от БНТ.

 

Пак по време на конкурса за шеф на медията бе съобщено, че рекламните приходи в пояса на "Стани богат" са в размер на около 400 000 лева, или около 10 на сто от направените разходи за играта. От "Сан Стефано" 29 не поясняват и как ще оправдаят осигуряването на наградния фонд за играта от тяхна страна, тъй като на практика "Стани богат" е разновидност на "игра на късмета", а по закон общественият оператор не трябва да участва в такива.

 

Още по-дълго дори от "Стани богат" БНТ вероятно ще продължи да излъчва готварското шоу "Бързо, лесно, вкусно". През февруари т.г. бившият генерален директор Константин Каменаров е сключил от името на телевизията допълнително споразумение с фирма "Еф Хикс Камера", която е продуцент на предаването, с което е задължил БНТ да закупи още 180 броя от него. Според Търговския регистър съдружници в "Еф Хикс Камера" са дружество "Инвест пуул", което е еднолична собственост на продуцента Нико Тупарев и още две лица. От страна на БНТ анексът е подписан от Каменаров и от икономическия директор Даниела Асенова, а е съгласуван с програмния директор на БНТ Надя Костова и с шефа на дирекция "Правна" Кремена Кадиева. Според вътрешна информация един епизод от "Бързо, лесно, вкусно" струва цели 11 400 лв., като ефективно платимите от БНТ пари са 8256 лв. От сегашното ръководство не пожелаха да потвърдят тази информация, а отговориха само, че "условията, включително и ценовите параметри, за производство на кулинарното шоу „Бързо, лесно, вкусно”, както и на други продукции, услуги и телевизионни програми, за които БНТ придобива права за излъчване, към настоящия момент се преразглеждат от новото ръководство на БНТ".

 

Една от скъпите продукции, за която е почти сигурно, че повече няма да се появи в ефира на БНТ1, е спортната игра "Спортисимо". Вчера от "Сан Стефано" 29 отговориха, че "производството и излъчването на „Спортисимо” вече е преустановено".   

 

При изслушванията през юли Кошлуков заяви, че в ролята си на и.д. генерален директор, какъвто бе от края на април до 5 юли, се е постарал да прекрати и да преразгледа ключови договори, от които БНТ е губела много пари. "Мисля, че с мерките, които предприехме, успяхме да спасим 7-8 млн. лв. на БНТ", уточни Кошлуков. Принципно БНТ не може да бъде обявена в несъстоятелност, защото не е частна медия, "но ако бяхме такава, сега до мен щеше да стои синдик", каза още той.

 

Една от първите персонални рокади, които Емил Кошлуков предприема като титулярен генерален директор на БНТ, е отстраняването на досегашния шеф на дирекция "Информация" Уляна Пръмова. Пръмова е била уволнена във вторник, а на нейно място е назначена Мариела Драголова, която досега бе изпълнителен продуцент на предаването "Още от деня", на което доскоро самият Кошлуков беше водещ. Отстранени са още програмният директор на четирите канала на телевизията Надя Костова и програмния директор на БНТ2 Геновева Момчева.

 

Дирекция "Информация" е най-важното звено в телевизията и неговият шеф е ръководител на журналистите в БНТ. Според хора от нюзрума преди да махне Пръмова, Кошлуков няколко пъти уверил екипа, че не предвижда промени и размествания в него и че основната му цел ще е да даде възможност на репортерите и редакторите да работят спокойно и без страх от цензура и натиск. 

 

Източник: Сега