Следва: Lip Sync предизв...

БНТ посрещна 2021 със седемдесетарска новогодишна програма (видео)

05 Януари 2021
25 13379

Ако сме разбрали правилно, обществената телевизия има за цел да информира, развлича, образова българския зрител и като цяло да повдига нивото на културата му.

Тя е на държавна издръжка и нейното съществуване е ангажимент към българското общество. Дори някога, не дай Боже, да се случи нещо ужасно и обществото да се срине, БНТ (с всичките ѝ активи) ще бъде гарант, че България има база, над която да надгражда комуникационна мрежа и аудио-визуална продукция; база, която ще създава грамотни журналисти, работещи в полза на нацията.

През шестте десетилетия на съществуването си БНТ е произвела легендарни предавания и филми, които са служели тъкмо на такова кредо.

За съжаление в ден днешен БНТ изглежда повече правителствена и по-малко обществена телевизия; тя все по-рядко обслужва истинския интерес и нужди на зрителите, а положението ѝ в условията на пазарна конкуренция е направо тъжно.

Взимаме повод от новогодишната програма за новата 2021 година. Продукцията изглежда в потресаващ разрез с всичко актуално, опира се на отживели идеи и старомоден хумор, един панаирджийски юруш от хорà, ръченици и смешки за ракия.

БНТ е като стара системна партия, която разчита на електоралното си ядро, но губи гласове на всеки следващ избор, защото не се обновява. Поколенията се подменят, но телевизията майка, както често я наричаме, се превърна в баба.

За това не са виновни професионалистите, работещи в БНТ, защото те са поставени в ситуация да работят „5 за 4“. Заплатите са стабилни, но малки; работата е сигурна, но безперспективна, освен ако не решиш да си критичен към генералния директор и правителството – тогава не е сигурна. Работещите в БНТ нямат стимул, а често и мотивация, да дават повече от себе си и въпреки това, сигурни сме, че през повечето време го правят.

Новогодишната програма например е писана от един сценарист. Навярно добър сценарист, с опит и добри идеи. Ала всеки профисоналист в областта знае, че за да бъде успешно такова шоу, има нужда от минимум 6-7 глави, които да си подхвърлят идеи и да пробват различни неща. Минимум. Пари ли няма? Или просто няма добро разбиране на материята от ръководните фактори, за които „ми нали си сценарист – напиши го“ обикновено е финалът на разговора?

 Самият сценарий е абсолютна схема отпреди 40-50 години, която по никакъв начин не отразява, камо ли да коментира днешната действителност. А изпратихме една от най-превратните години в историята си – 2020.

БНТ е живото доказателство за криворазбраната от властта пазарна демокрация, в която държавата се меси на места, където не ѝ е работата да се меси. И резултатът винаги е като новогодишната ми програма – едно парче минало, натикано насила в настоящето, което няма нищо общо със съвременната реалност и седи смехотворно до частните продукции… но се помпа здраво с бюджетни средства.

Ако БНТ не може да бъде конкурентна на пазарен принцип в това няма нищо лошо. Нека! Нека произвежда за всяка група от обществото по нещо. Нека то не е чак толкова рейтингово, но да бъде значимо и с висока културна стойност. История.БГ например е едно от най-качествените предавания, което надали би съществувало, ако разчита само на рейтинг.

Ако на някого по високите етажи на „Сан Стефано“ му е толкова важно да надува мускули с рейтинг и в „неговата телевизия“ да има от всичко, тогава да се прости с парите на данъкоплатците.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции