<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81068" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Lip Sync предизв...

БНТ посрещна 2021 със седемдесетарска новогодишна програма (видео)

05 Януари 2021
0 17620

Ако сме разбрали правилно, обществената телевизия има за цел да информира, развлича, образова българския зрител и като цяло да повдига нивото на културата му.

Тя е на държавна издръжка и нейното съществуване е ангажимент към българското общество. Дори някога, не дай Боже, да се случи нещо ужасно и обществото да се срине, БНТ (с всичките ѝ активи) ще бъде гарант, че България има база, над която да надгражда комуникационна мрежа и аудио-визуална продукция; база, която ще създава грамотни журналисти, работещи в полза на нацията.

През шестте десетилетия на съществуването си БНТ е произвела легендарни предавания и филми, които са служели тъкмо на такова кредо.

За съжаление в ден днешен БНТ изглежда повече правителствена и по-малко обществена телевизия; тя все по-рядко обслужва истинския интерес и нужди на зрителите, а положението ѝ в условията на пазарна конкуренция е направо тъжно.

Взимаме повод от новогодишната програма за новата 2021 година. Продукцията изглежда в потресаващ разрез с всичко актуално, опира се на отживели идеи и старомоден хумор, един панаирджийски юруш от хорà, ръченици и смешки за ракия.

БНТ е като стара системна партия, която разчита на електоралното си ядро, но губи гласове на всеки следващ избор, защото не се обновява. Поколенията се подменят, но телевизията майка, както често я наричаме, се превърна в баба.

За това не са виновни професионалистите, работещи в БНТ, защото те са поставени в ситуация да работят „5 за 4“. Заплатите са стабилни, но малки; работата е сигурна, но безперспективна, освен ако не решиш да си критичен към генералния директор и правителството – тогава не е сигурна. Работещите в БНТ нямат стимул, а често и мотивация, да дават повече от себе си и въпреки това, сигурни сме, че през повечето време го правят.

Новогодишната програма например е писана от един сценарист. Навярно добър сценарист, с опит и добри идеи. Ала всеки профисоналист в областта знае, че за да бъде успешно такова шоу, има нужда от минимум 6-7 глави, които да си подхвърлят идеи и да пробват различни неща. Минимум. Пари ли няма? Или просто няма добро разбиране на материята от ръководните фактори, за които „ми нали си сценарист – напиши го“ обикновено е финалът на разговора?

 Самият сценарий е абсолютна схема отпреди 40-50 години, която по никакъв начин не отразява, камо ли да коментира днешната действителност. А изпратихме една от най-превратните години в историята си – 2020.

БНТ е живото доказателство за криворазбраната от властта пазарна демокрация, в която държавата се меси на места, където не ѝ е работата да се меси. И резултатът винаги е като новогодишната ми програма – едно парче минало, натикано насила в настоящето, което няма нищо общо със съвременната реалност и седи смехотворно до частните продукции… но се помпа здраво с бюджетни средства.

Ако БНТ не може да бъде конкурентна на пазарен принцип в това няма нищо лошо. Нека! Нека произвежда за всяка група от обществото по нещо. Нека то не е чак толкова рейтингово, но да бъде значимо и с висока културна стойност. История.БГ например е едно от най-качествените предавания, което надали би съществувало, ако разчита само на рейтинг.

Ако на някого по високите етажи на „Сан Стефано“ му е толкова важно да надува мускули с рейтинг и в „неговата телевизия“ да има от всичко, тогава да се прости с парите на данъкоплатците.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции