<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88778" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Намаляват но...

Богдан Кирилов: Взехме решение по казуса с втората доза от AstraZeneca (видео)

09 Май 2021
0 773

“Разгледахме казуса с хората, които не искат да си поставят втора доза от препарата, с Националния ваксинационен щаб. Взехме решение да бъде поставяна втора доза от РНК ваксина след 84-я ден, тоест когато приключи по кратка характеристика периода за поставянето на втора доза от аденовирусната ваксина”. Това заяви в предаването “Неделята на NOVA” директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

“Официалната препоръка нa ЕМА и на Изпълнителната агенция по лекарствата е да се следва кратката характеристика на ваксината нa AstraZeneca”, подчерта той и допулни, че през следващите седмици предстои да бъдат оповестени изследвания, които да покажат какъв е ефектът от подобно смесване на ваксини. 

Богдан Кирилов: Няма индикация за спиране на ваксинирането с AstraZeneca (видео)

Производителите на ваксини провеждат и изпитвания дали ще е необходима и трета доза от ваксината, за по-голяма защита срещу Covid-19.

„Най-рано в края на годината се очаква да бъде необходимо поставянето на подобна трета доза. Все още предстои да се изясни дали тя ще е многовалентна – тоест да съдържа много разновидности на Covid-19  или да съдържа само най-актуалния към момента щам”, заяви Кирилов. 

“Надявам се след трайната тенденция на намаляване на новите случаи и хоспитализираните – ни предстоят по-спокойни месеци”, изрази надежа той.

По отношение на ваксинирането на деца срещу Covid-19 той посочи, че Pfizer вече е предоставил данни за клинични изследвания на ваксини при лица между 12 и 17-годишна възраст.

Pfizer поиска разрешение за поставянне на ваксината срещу Covid-19 на 12-15 годишни в САЩ

„В момента Ема извършва оценка на тези данни, като се очаква становището да бъде готово след средата на месец юни. Тогава ЕК ще може да направи промяна в кратката характеристика на медикамента, за да може той да бъде прилаган за тази възрастова група. Moderna също предстои да предостави подобни данни”, посочи той.

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции