<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86149" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 12 души са отг...

Богдан Кирилов: Ефективността на ваксините не може да бъде 100% (видео)

26 Март 2021
0 197

Ефективността на ваксините срещу коронавируса не може да бъде 100%, но най-важното е, че първите четири разрешени предотвратяват тежкото протичане на болестта и хоспитализациите. Това каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

По думите му това е най-важният и основен акцент в настоящата ваксинационна кампания.

При коя ваксина има най-малко тежки странични ефекти?

„Данните за положителни резултати на Covid-19 след ваксина се анализират и от Националния ваксинационен щаб. Това е очаквано, наблюдава се и в клиничните изпитвания“, обясни Кирилов.

Богдан Кирилов: Ефективността на ваксините не може да бъде 100% (видео)

“Вече има данни за няколко ваксини, че намаляват в значителна степен пренасянето на заразата, но към момента няма категоричност. Затова е изключително важно да се постигне процент на ваксинирано население, което да позволи да се ограничи пандемията“, допълни Богдан Кирилов.

„Изпълнението на Националния ваксинационен план зависи от доставените количества ваксини. По разчетите на производителите с актуализирани доставки към края на юни очакваме у нас да са доставени малко над 4,5 млн. дози, което значи, че ще има количества за над 2 млн. население“, каза Богдан Кирилов.

По думите му има положителна тенденция сред населението спрямо ваксините.

„Към октомври и ноември желанието за ваксиниране беше около 20%, голям беше делът на колебаещите се. В рамките на няколко месеца виждаме, че тенденцията се обърна и към момента около 40% от хората категорично искат ваксина“, уточни Кирилов.

Богдан Кирилов: Ефективността на ваксините не може да бъде 100% (видео)

Относно временно спиране на препарата на AstraZeneca той смята, че това е бил правилният ход.

„Беше важно хората в такъв момент да бъдат спокойни и убедени“, смята директорът на ИАЛ.

Богдан Кирилов каза, че се надява срещите на европейско ниво на тема ваксините да доведат до резултат. До края на следващата седмица ще имаме доставки и от трите разрешени препарата.

Днес трябва да пристигнат 16 375 дози от препарата на AstraZeneca, другата седмица – 31 500 от този на Pfizer и 51 600 дози от Moderna. Очакват се и още 150 000 дози от страна на AstraZeneca в рамките на следващата седмица.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции