<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84991" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Проф. Гетов: Д...

Богдан Кирилов: Не е проблем заразени с Covid-19 да се ваксинират (видео)

07 Март 2021
0 636

„Преди ваксинация не е необходимо да се прави тест за антитела. Експертите казват, че няма проблем, ако човек е преболедувал или в момента е заразен, да му бъде постване ваксина. Това няма да доведе до някакви усложнения, напротив – може да помогне“. Това каза в интервю за предаването „Тази неделя“ по bTV директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов.

Той отчете, че до момента в България срещу коронавирус са имунизирани близо 300 000 души.

„Под 3 на хиляда души съобщават за нежелани реакции и те всички са описани в кратката характеристика. Това са най-често болки в областта на приложение, леки грипоподобни симптоми и малко по-висока температура при аденовирусните ваксини. Тези симптоми отшумяват бързо – за около едно денонощие”, обясни директорът на ИАЛ.

Кирилов напомни, че през март очакваме доставки от трите одобрени ваксини – „Пфайзер“, „Модерна“ и „АстраЗенека“.

От „Пфайзер“ се очакват общо 105 хил. дози, разделени на пет доставки от 21 хил. дози – първата идва на 8 март. От „Модерна“ ще получим 85 хил. дози, постигнато е увеличение с 50 000 дози през март. От препарата на „АстраЗенека“ очакваме две доставки следващата седмица. Първата ще бъде ще бъде от 76 800 дози на 9 март, а на 12 март – още 28 800 дози.

„Ще има допълнителни доставки в рамките на месеца, но още нямаме потвърждение за дози и дата“, допълни Кирилов. По думите му за всички ваксинирани с „Пфайзер“ и „Модерна“ се пази втора доза. От „Астразенека“ – все още не се пази, но се наблюдава процесът и ще бъде осигурена втора доза на всички, които са имунизирани с първа, увери директорът на ИАЛ.

За руската ваксина „Спутник V“ той напомни, че се чака одобрението на Европейската комисия по лекарствата.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции