<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=87591" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вече над 15 000 ...

Богдан Кирилов: Няма индикация за спиране на ваксинирането с AstraZeneca (видео)

17 Април 2021
0 142

“Ваксинационният щаб продължава да работи, имаме заседание в понеделник, на което ще обсъдим важни неща”. Това съобщи в предаването “Тази събота и неделя” по bTV Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

“На този етап няма индикация за спиране на ваксинирането с AstraZeneca, посочи той.

Брифинг на здравния министър: Който не иска втора доза AstraZeneca, ще може да си постави Pfizer или Moderna (видео)

“Оценката на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) към момента показва, че съотношението полза – риск е положително. Тя препоръчва прилагането на ваксината в съответствие с разрешението ѝ за употреба, но очакваме становището на ЕМА по отношение на допълнителния анализ, който се извършва за данните за безопасност. В края на другата седмица се очаква тази информация”, обясни Богдан Кирилов.

Богдан Кирилов: Няма индикация за спиране на ваксинирането с AstraZeneca (видео)

По думите му, за втората доза от ваксината все още няма категорична препоръка, въпреки че част от държавите като Германия например, са посочили, че обмислят втората доза да бъде от РНК ваксина.

“ЕМА изиска от производителите да предоставят всички данни, които имат за такъв тип комбиниране, за да може да бъде направена регулаторна преценка”, уточни Кирилов.

Доц. Околийски от СЗО: Не трябва да се обсъжда “изтегляне” на AstraZeneca, това е политически ход

Заплащането на ваксините става след получаването, така ще в следващите седмици в зависимост от развитието на ситуацията, ЕК може да предприеме действия в различна посока за доставката на ваксини на AstraZeneca, отбеляза той.

“Към момента данните показват, че ваксината може да бъде прилагана. Също така има възможност за препродажба и дарение, като това е една от основните ваксини, която ще бъде прилагана по платформата “Ковакс”, организирана от СЗО”, заяви Кирилов.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции