Следва: Васил Божков ...

Божков: Гешев ще бъде съден лично за вредите по колекцията от антики

28 Май 2020
34 4939

Васил Божков отправи нова порция обвинения към държавата за изземането на колекцията му от антики.

В днешния си сутрешен пост във Фейсбук, бизнесменът, който има 18 обвинения от българската прокуратура и се укрива в Дубай, призова на съд виновниците за вредите по колекцията.

Васил Божков е със 7 нови обвинения, сред тях поръчка на четири убийства и опит за изнасилване

Той заяви, че e заведено дело срещу държавата пред съответните международни правни институции. Божков се зарече още, че главният прокурор Иван Гешев ще бъде лично съден за това деяние.

Ето какво написа бизнесменът:

“За разлика от Прокуратурата в лицето на Главния прокурор Иван Гешев, аз вярвам в конкретните и законово-издържани обвиния.

Хагската Конвенция от 1954 г. и Конвенцията за Защита на Световното културно наследство от 1972 г. криминализират действия, водещи до разрушаването на културно-историческо наследство и ги класифицират като „престъпление срещу човечеството“.

Като последствие от незаконното изземаване и неясната съдба на предметите от Колекция „Васил Божков“ от страна на властимащите e заведено дело срещу държавата пред съответните международни правни институции.

Освен това лично ще бъдат съдени Гешев и всички длъжностни лица (чиновници, държавни служители и др.), отговорни за имуществените и неимуществените вреди, причинени от заграбването и увреждането на предметите от Колекция „Васил Божков“.

Новият пост на Божков: телефонната палата е запорирана заради “приходите на несъществуващ музей”

По-рано Божков обяви, че един ритон от иззетата му антична колекция е обявен за продажба на свободния пазар. Той алармира още, че сградата на телефонната палата, която е негова собственост, е запорирана заради “приходите на несъществуващ музей”.

Източник: Фейсбук – Васил Божков

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции