<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=66164" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Министър Тан...

Божков пред „Блумбърг“: Планирам влизане в политиката, властта на Борисов трябва да бъде отнета

09 Юни 2020
0 5964

Българските прокурори наричат ​​Васил Божков най-опасния човек в страната. Сега избягалият хазартен бос планира да се върне у дома, за да се оневини, като свали правителството, пише Bloomberg в материал за бизнесмена.

Веднъж класиран сред най-богатите хора в Източна Европа, 63-годишният Божков е от януари в самоналожено изгнание в Дубай. Той чака решение за екстрадиция, след като България му повдигна обвинения за 18 престъпления, включително опит за подкуп и четири убийства. Божков отрича неправомерните действия и обвинява правителството на премиера Бойко Борисов в изнудване.

“Смятам да вляза в политиката”, каза той по телефона от Дубай, където бе задържан за кратко и след това освободен. „Нуждаем се от нов политически проект. Властта трябва да бъде взета от Борисов.”

Божков пита във Фейсбук за подкрепа за нов политически проект, начело с него

Шансът за успех не изглежда голям за човек, който е бил мишена на властите в най-бедната и корумпирана държава в Европейския съюз. И все пак неговите амбиции идват в неудобно време за лидер, който се бори с пандемията от коронавирус и чийто трети мандат е изтъкан от скандали.

Европейската комисия изчислява, че Covid-19 ще намали брутния вътрешен продукт със 7,2% през тази година. Докато общественото одобрение на Борисов нарасна с 10 процентни пункта по време на кризата, сега той е изправен пред общи избори още следващата пролет.

Борисов неведнъж е питан за връзките си с бизнесмена, с когото се е срещал многократно. Божков обвинява премиера, че е печелил от него – нещо, което Борисов категорично отрече.

Колекцията от антики

След като създаде бизнес империя, обхващаща от хазарта до колекцията от антики, която той оценява на стотици милиони долари, Божков загуби и двете през януари, когато полицията нахлу в имотите му и издаде заповед за арест. В същото време парламентът прие законопроект, който ефективно национализира основния му бизнес: лотарията.

Българският главен прокурор Иван Гешев го преследва по обвинение, че ръководи организирана престъпна група, а финансовите одитори твърдят, че компаниите на Божков не са платили около 700 милиона лева на държавната хазна. Той също е обвинен в опит за изнасилване, незаконно притежание на антики и натиск върху бизнеса.

Той е “най-богатият и опасен българин”, каза Гешев пред репортери 13 февруари. “Ние много добре знаем срещу кого се изправяме.”

Черепа

След падането на комунизма през 1989 г., Божков се превръща в ключова фигура в дългия и неспокоен икономически преход на черноморската държава, който включва финансови кризи и борба за намаляване на ролята на държавата в икономиката.

Както и в Русия, преходът включва имената на солидни фигури от организираната престъпност, за които американските и европейските дипломати заявиха, че имат връзки с най-високите нива на управление.

„Най-известният гангстер в България е Васил Крумов Божков, известен още като Черепа, посочва американското посолство в София в документ от 2009 г., публикуван от WikiLeaks.

Обвинение за изнудване

След присъединяването си към ЕС през 2007 г., България се бори да се справи с корупцията, а  Transparency International я обявява за най-корумпираната страна.

Само шепа хора са осъдени за повече от 150 атаки по време на прехода. Много от тях се случиха, когато Борисов, който през 90-те години работи като частен бодигард на бившия комунистически лидер Тодор Живков, ръководеше националната полиция като главен секретар в МВР, а по-късно и кмет на София.

На фона на натиска на правителството да влезе отново в много отрасли, включително лотарията, Божков казва, че правителството е действало незаконно. Той настоява, че от 2017 г. той е изнудван да плаща над 60 милиона лева в брой директно на Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, за да запази бизнеса си.

Гешев каза, че властите ще разгледат обвиненията. Горанов заяви в неделя, че те “целят да дискредитират” правителството, докато Борисов заяви в телевизионно интервю в петък, че не е вземал нищо от Божков.

Горанов: Ако Божков има доказателства, да ги дава и да приключва този панаир (видео)

А Васил Божков заяви, че се страхува от арест, ако се опита да се върне в България, но в крайна сметка иска да опита.

“Мога да продължа така няколкостотин години”, каза той. „Но не ми харесва. Трябва да се върна у дома.”

Източник: Bloomberg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции