<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81291" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Доналд Тръмп ...

“Боинг” ще изплати $2,5 млрд. глоба и обезщетения за катастрофите със “737 Макс”

08 Януари 2021
0 169

Американският самолетостроителен концерн “Боинг” (Boeing) ще изплати над 2,5 млрд. долара по извънсъдебно споразумение с Министерството на правосъдието на САЩ за обвинения в измама и сговор около модела 737 Макс (737 MAX), предадоха световните агенции, цитирани от КлубZ.

“Боинг” е под подозрение, че е ускорил пускането на силно търсения модел на пазара, пренебрегвайки рисковете за безопасността.

Министерството на правосъдието обвинява “Боинг”, че е използвал подвеждащи изявления, за да възпрепятства правителствените агенции да гарантират безопасността на гражданските пътувания.

Служителите на “Боинг” са поставили печалбата пред почтеността и не са споделили информация с Федералното управление за авиация (FAA), посочва Министерството на правосъдието.

“Боинг 737 Max” е оставен да лети, дори след като регулатор е установил сериозен риск от катастрофа

Самолетите 737 Макс са спрени от движение в целия свят от март 2019 година след две тежки катастрофи – една в Индонезия през октомври 2018 година и една в Етиопия през март 2019 година, които отнеха живота на общо 346 души.

Счита се, че основната причина за катастрофите е дефектен софтуер за контрол на полета, който е насочил самолетите към земята.

Откриха 148 дефектни елемента в самолетите “Боинг 737 МАХ” (видео)

След инцидентите машините бяха спрени от движение в света, шефът на концерна Денис Молънбърг подаде оставка, властите започнаха разследване по подозрение в престъпни действия, а “Боинг” понесе най-тежкия финансов удар в 104-годишната си история.

В Боинг са знаели за дефектите на “737 Max” месеци преди трагедиите

Съгласно споразумението компанията ще плати 244 млн. долара глоба на Министерството на правосъдието, 1,77 млрд. долара обезщетения за клиенти и 500 млн. долара под формата на фонд за компенсации на семействата на жертвите.

Източник: КлубZ

Видео: AviNations

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции