Боинг 737-800, който се разби в Техеран, е най-популярният модел в небето

January 8, 2020
27 963
Коментари: 0

Моделът Boeing 737-800, използван от Украинските международни авиолинии (UIA), който катастрофира в Техеран в сряда, е най-популярният самолет в небето. Той се използва от много авиокомпании – от Ryanair до American Airlines, разказва Гардиън.

 

Самолетът 737-800, който може да превозва 189 пътници, е пуснат през септември 1994 г. като част от гамата 737 Next Generation (737 NG). Към февруари 2019 г. са доставени над 4 900 бройки, въпреки че е заменен от 737 Max, най-бързо продавания модел на американския производител.

 

Съвсем наскоро някои самолети Boeing 737-800 са имали проблеми с безопасността.

 

Самолетът на UIA е излетял от международното летище "Имам Хомейни" в иранската столица, когато един от двигателите му се е възпламенил, заяви Касем Биниаз, говорител на иранското министерство на пътищата и транспорта. След това пилотът е загубил контрол над самолета и той се е разбил на земята.

 

В БОИНГ СА ЗНАЕЛИ ЗА ДЕФЕКТИТЕ НА "737 МАХ" МЕСЕЦИ ПРЕДИ ТРАГЕДИИТЕ

 

Всички самолети Boeing 737 NG използват CFM56 двигатели, произведени от CFM – съвместно предприятие между американския производител General Electric и френския производител Safran. Двигателите се използват и в самолетите Airbus, включително A320.

 

Има повече от 8000 двигателя CFM56 в експлоатация на 737 самолета по целия свят, така че това е най-популярната комбинация от двигатели и самолети в търговската авиация.

 

ПИЛОТИ СЕ ОПЛАКВАЛИ ОТ БОИНГ 737 МАКС 8 ОЩЕ ПРЕДИ КАТАСТРОФИТЕ

 

След новината за катастрофата тази сутрин, от Boeing заявиха: „Това е трагично събитие и нашите мисли са с екипажа, пътниците и техните семейства. Ние поддържаме контакт с клиентите на авиокомпанията и заставаме до нея в този труден момент. Готови сме да помогнем по всякакъв начин." 

 

Местоположението на катастрофата може да усложни разследването, според консултанта Тони Кейбъл. Страната, в която възниква катастрофа, обикновено провежда разследването, докато родината на авиокомпанията и страните на производителя на самолета и двигатели също имат право да изпращат представители, каза той. Това може да се усложни от напрежението между САЩ и Иран след убийството на висшия ирански генерал Касем Солеймани.

 

 

Източник: Гардиън

Коментари

Реакции

LIVE | Вторник | 18:00 ч.: Бойко Борисов и ген. Мутафчийски ще отговарят на вашите въпроси във FB страницата ни!