Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Бойко Борисов: Бойната ни авиация е колкото да натовари щаба и да избяга (видео)
Бойко Борисов: Бойната ни авиация е колкото да натовари щаба и да избяга (видео)
gospodari.com Вземи EMBED
Loading the video...
07-18-19
добавено
3149
прегледа

Премиерът Бойко Борисов отхвърли критиките на президента Румен Радев и БСП, че самолетите F-16 ще бъдат без необходимия пакет въоръжение и оборудване, съобщи Mediapool.

 

 

Той защити сделката със САЩ за купуването на осем изтребители F-16 Block 70 за 2.1 млрд. лева на традиционната посланическа конференция в четвъртък в Централния военен клуб в София.
 

 

ЗАЩО Е ПРАВИЛНО ДА КУПИМ АМЕРИКАНСКИ ИЗТРЕБИТЕЛИ

 

"Доста спекулации чухме по темата, едва ли не, ако няма 12, а са 9 ракети, им се намалявала способността. Нищо подобно, защото това е началото на превъоръжаването на нашите военновъздушни сили. Като отговор бих казал на тези знатни военни, че аз настоях да си платим веднага, защото ми омръзна три пъти, като идваме в управление, да плащам борчовете на тези, които са пазарили самолетите."

 

 

Борисов добави: "Неслучайно ние имаме бойна авиация, но всичко ново до този момент, което сме придобили, е годно само да натовари щаба и да избяга - само транспортни самолети и хеликоптери, без нито една пушка - не ракета, не торпедо, пушка няма, за стотици, стотици милиони, над милиард, повече, отколкото за F-16."

 

БОРИСОВ: ЩОМ 20-ГОДИШЕН ХАКВА НАП, ЗНАЧИ ОБРАЗОВАНИЕТО НИ Е ДОБРО (ВИДЕО)

 

"Помня на Нова година, в 12 часа ни смъкнаха 300 милиона. Май за "Спартан"-ите бяха. Договаряли, договаряли, но не плащали. И за да не каже някой един ден, че ние сме напазарили плащаме и приключваме тая работа. Честно и почтено. Така както платихме на руската компания реакторите за "Белене", каза още той. 

 

 

Премиерът явно имаше предвид договорите за покупка на вертолетите "Кугър" и "Пантер" с "Юрокоптер" за около 380 млн. евро и за товарните самолети "Спартан" за около 90 млн. евро. България обаче отказа част от доставките и по двете сделки, така че точните цени не са ясни.
 

 

"Да ги питам тези, които говорят, какво въоръжение имат "Пантер"-ите – само с прашка можеш да стреляш оттам. "Кугър"-ите нямат и пистолет на борда, а "Спартан"-ите така бяха купени, че нямат и договори за поддръжка – за повече пари отколкото сега купените доказани в битка F-16 Block 70 с въоръжение. И тези същите излизат да говорят...", продължи Борисов.

 

БОЙКО БОРИСОВ В ЦАРСТВОТО НА ВЪЛШЕБНИТЕ ХАКЕРИ (ВИДЕО)

 

Хеликоптерите не бяха закупени с необходимото въоръжение и оборудване, за което припомня и Борисов. Според БСП обаче има опасност сделката за F-16 да се озове в същата ситуация. Едни от най-острите критики срещу проекта дойдоха от екипа на президента.

 


България ще трябва да покрие сама разходите за приспособяването на авиобазата "Граф Игнатиево" за нуждите на F-16 и при необходимост да закупи допълнително въоръжение, което е било отложено на този етап. Военното министерство и командирът на Военновъздушните сили Цанко Стойков твърдят, че няма компромис със способностите на самолета.

 

 

Източник: Mediapool

Видео: Novini.bg