Бойко Борисов: Единственото, което остана, е да забраним излизането от вкъщи

19 Март 2020
27 15754

“Единствената мярка, която остана, е да забраним да се излиза от вкъщи, но засега няма да го правим”, заяви премиерът Бойко Борисов на среща с учени от Българската академия на науките, цитиран от Dir.bg

По-рано днес стана ясно, че учените се включват в борбата срещу коронавируса у нас.

С 2-3 месеца карантина ще преборим коронавируса, обяви учен от БАН на Министерски съвет (видео)

Според Борисов, анализирането на ситуацията от специалистите в БАН ще помогне да се прогнозират и разходите на държавата.

За колко месеца, какви поръчки да правим, за колко дълго да ги правим, какви пари да се отделят и докъде съответно на базата на данни да продължим с още затягане на мерките. Единствената мярка, която още остана, е да забраним да се излиза от вкъщи, като все още се пазим по простата причина, че тогава трябва да се създаде много мощна мрежа, която създаваме, но трябва да се включи армията, социалните служби, на места и пожарната, за да можем на тези хора, които нямат деца, или няма кой да ги обслужи, да им подсигурим лекарствата, храната, водата. В момента Томислав Дончев с това се занимава“, коментира Борисов.

Много съм благодарен на професорите от БАН, които подпомагат работата на Националния оперативен щаб в дейността им за ограничаване на разпространението на COVID-19 у нас. От БАН ни предоставят изчисления на база подадените данни от другите държави. Така те изготвят сценарии за развитие на ситуацията в България. На база на техните анализи Щабът може да взима по-точни решения и да се прецени дали да се продължи със затягането на мерките“, каза още той.

На срещата присъстваха и вицепремиерът Томислав Дончев, директорът на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР комисар Никола Николов и председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Източник: Dir.bg

Снимка: Официален профил във Фейсбук

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции