<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76804" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Коронавирус: ...

Бойко Борисов иска имунитет от прокурорско разследване за ваксините за Covid-19 (видео)

30 Октомври 2020
0 4570

Премиерът Бойко Борисов настоява за решение на ниво ЕС, което дава имунитет от прокурорско разследване при покупката на ваксини за коронавирус, пише Mediapool.

Новината дойде от самият министър-председателят във включване във Фейсбук преди заседанието на Европейския съвет в четвъртък вечер.

Борисов посочи, че има “много лош опит” с някогашния министър на здравеопазването Петър Москов. По негово време у нас бяха внесени ваксини от Турция, но след това Москов бе обвинен от прокуратурата и все още е подсъдим.

“Още ни развеждат по съдилищата. И затова ще настоявам пред колегите може би да имаме такова решение, което да ни пази от държавните обвинители”, заявява премиерът.

По думите му, за ваксини България трябва да плати около 300 млн. евро. При покупката им обаче имало много неясноти. Борисов посочва, че се говори за общо 11 вида ваксини. За съхранението им се изисквал сериозен ресурс – държавата трябвало да купува хладилници и голямо количество сух лед.

В същото време договорите били направени без възможност да се препродава на трети страни. Според премиера в един момент може да се окаже, че държавата е платила 300 млн. евро за ваксини, а има само 300 хил. желаещи да се ваксинират. Той твърди, че в момента купуваме “котки в чували”.

Другият проблем бил, че компаниите-производители нямало да носят отговорност за евентуални проблеми с ваксините. Така отговорността щяла да се насочи към съответната държава.

“Много ясно трябва да се определи колко ще са ни ваксините, колко хора ще искат да се ваксинират, защото на на подобни големи стойности медицински препарати след това ще се търси и и отговорност пред тези, които ги закупуват. Затова ще настоявам министърът на здравеопазването да говори с държавния обвинител и много внимателно да преценяме какви са ни възможностите”, заявява Борисов.

Той допълва, че има опасения и за бързите антигенни тестове: “Дублирането им с писиарите. Ми ако единият даде отрицателен, а другият – положителен? Това също би могло да възникнат проблеми с гражданското общество защо се карантинирали или не някой”. Най-рано април Ваксина може да има най-рано следващата пролет, заявява Борисов.

Според него това значи, че дотогава трябва да се спазват мерки, защото кризата с коронавируса ще продължи. “Какво и да говорят, че за по две седмици, три седмици, месец или два, аз съм убеден, че в зимните месеци това ще продължи. Колапсът на европейската икономика, на европейските финанси, а и, виждате, Щатите минаха -15% от БВП. България все още се държи добре”, отчита той.

Източник: Mediapool

Източник: Фейсбук – Бойко Борисов

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции