Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Бойко Борисов призова да мразим хакерите, както мразим убийците (видео)
Бойко Борисов призова да мразим хакерите, както мразим убийците (видео)
Вземи EMBED
Loading the video...
09-17-19
добавено
1350
прегледа

Бойко Борисов призова за гражданска нетърпимост към хакерите. "Така както мразим крадците, мразим убийците, така трябва да мразим и хакерите", каза премиерът по време на форум за киберсигурността, цитиран от Dir.bg.

 

БОРИСОВ: ХАКВАТ НИ ПРЕЗ ПЕЧКИТЕ (ВИДЕО)

 

По неговите думи, хакерите винаги ще са с крачка напред и за да се справи с тях, държавата трябва да работи с всички - граждански организации, стопански инициативи и други. Освен това колкото повече услуги стават електронни, толкова по-трудна става тяхна защита, според Борисов.

 

Той отбеляза също, че таванът на заплатите в държавната администрация е пречка да се привлекат в министерствата достатъчно квалифицирани специалисти по киберсигурност. Затова финансовият министър обмисля възможността да се променят правилата, за да може в дружеството за електронно управление поне 10-15 специалисти да получават по-високи заплати, които да обслужват всички министерства.

 

ХАКЕРИ ИЗТОЧИХА ЛИЧНИТЕ ДАННИ НА МИЛИОНИ БЪЛГАРИ И НАРЕКОХА ПРАВИТЕЛСТВОТО БАВНОРАЗВИВАЩО СЕ

 

Министър-председателят изтъкна, че в тази сфера само човек с голяма кауза идва да работи в държавния сектор. В същото време, когато държавата претърпи хакерска атака, това пряко се отразява на гражданите. Именнно по тази причина премиерът отправи призива си да се намразят хакерите.

 

"Правим всичко възможно да ъпдейтваме системите си така, че да ползваме най-съвременните софтуерни продукти и хардуер", каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Той също участва във форума по киберсигурност.

 

На въпрос дали след удара срещу НАП са идентифицирали други опити за нерегламентирано проникване в държавни институции, организации, агенции, Маринов потвърди, че такива опити има. Те обаче били неуспешни, благодарение на бързата намеса. 

 

Началникът на специализирания отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев заяви, че атаки има постоянно - не само към държавни институции, а и към бизнеса.

 

 

Източник: Dir.bg