<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38947" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Bose "Frames" ...

Бойко Борисов се изпокара с Ивица Дачич: Сега ще види какво е неприемливо поведение (видео)

09 Юли 2019
0 13196

Отношенията между София и Белград ескалираха до заплахи от рода на "Сега ще види" и "Добре, щом така са преценили", пише Медиапул. Бойко Борисов в разнопосочни изяви през няколко часа първо се обясни на сърбите, че много ги обича и "нищо не е рекъл", а след това заплаши Белград, че ако още веднъж си позволи да привика български посланик, "вече ще се скараме".

 

Премиерът обяви, че очаква лично извинение от сръбския външен министър Ивица Дачич, който си позволи остър тон към него миналата седмица и показа, че е вбесен от коментара на Белград, че поведението му е неприемливо.

 

"Няма напрежение. Аз ѝ казах, Ана (сръбската премиерка Ана Бърнабич), що не излезе Ивица да ми благодари, че поканих сръбските дивизиони на учение с НАТО у нас. Сега чул, недочул, си позволява да ми вика посланика и да ми казва, че ми било поведението неприемливо. Той сега ще види какво е неприемливо поведение. Сега ще види. Аз зор от него нямам. До вчера говорих с най-добри думи, но сега докато не ми каже "Извинявай, Бойко", нито Вучич, нито Ана, ме интересува какво ще кажат. Тя беше до мен и го оставиха да си разиграва коня", каза Борисов пред журналисти в Яхорина (Босна и Херцеговина), където се провежда среща на страните участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

 

 

 

 

Малко по-късно

 

Борисов се появи пред българските журналисти със сръбската си колежка Ана Бърнабич и я запита приятелски "Аз карам ли се с вас", а тя му отговори "Не". Всички тези драматични моменти от балканската дипломация се излъчват на живо през Фейсбук страницата на Борисов. Той обаче все още не е дочакал публично извинение от Ивица Дачич.

 

Причина за напрежението стана коментар на Борисов, че очаква новият представител на ЕС по външна политика испанеца Жозеп Борел да не защитава националната политика на Испания за Косово. Испания е една от малкото страни в ЕС, които все още не са признали независимостта на новата балканска държава.

 

Външният министър на Сърбия Дачич реагира гневно, прекрачвайки нормалния дипломатически тон към Борисов.

 

Без извинение

 

Извинение обаче не дойде и след срещата между Дачич и Екатерина Захариева във вторник следобед. От външното ни министерството съобщиха обаче, че Дачич установил, че не е разбрал правилно думите на премиера.

 

"Очевидно има погрешна интерпретация на думите на Борисов – най ме изненада това, което обявиха нашите медии. Както анализирахме с министърката, премиерът Борисов всъщност отговаря на питане дали Борел ще е пристрастен, защото Испания не признава Косово. Това съществено за мен променя контекста на изявата му – каза Дачич. – Сътруднича си с Борисов от много години, бях изненадан от интерпретациите на думите му в нашите медии. Изчистихме всичко това с министър Захариева", посочил Дачич.

 

"Искаме с България добри отношения, приятелски, съюзнически и стратегически, защото това е в интерес на двете страни и двата народа. Благодарни сме на България за помощта в европейската интеграция. България може да разчита на Сърбия. Впечатлението в България бе, че нападам Борисов, но всъщност съм реагирал на нещо, което Борисов не е казвал. Тъй като не съм днес в Сараево, там бяхме заедно със Захариева, искам да кажа, че тази тема е затворена и както Бойко е казал: Да вървим напред!”, добавил Дачич, цитиран от МВнР.

 

От думите му излиза, че Дачич и цялото сръбско министерство три дни не са успели да разберат какво точно е казал Борисов. До това странно обяснение се стигна след няколкочасови размени на реплики и гневна реакция от страна на българския премиер.

 

 

 

 

"Толкова ви обичам, нищо не съм рекъл"

 

Първоначално Борисов се опита да свали напрежението и в понеделник вечерта се срещна с Ана Бърнабич. "Толкова ви обичам, толкова са ми приятели, как може да ме разбере по начин, по който… Викаме си посланици, правиме си… а нищо не съм рекъл", ѝ каза той.

 

След което обясни, че не е имал никога лоши намерения към Сърбия, нито пък е търсил намеса във вътрешни работи. "Ти беше там… И се прибирам и той казал – няма да даваш акъл на външния министър… Аз съм най-добронамереният човек за него", каза българският премиер на Бърнабич. Срещата между двамата премина в приятелско настроение и по нищо не подсказваше новото развитие във вторник.

 

Белград: Поведението на Борисов е неприемливо

 

Първо сръбското външно министерство съобщи, че в понеделник е привикало временно управляващата българското посолство в Белград Ива Крулева заради изказването на Борисов за Косово. На нея ѝ е било обяснено, че изявлението му е "неприемливо, защото не е вярно, и се отнася до най-важния въпрос за една страна – този за териториалния интегритет".

 

"Това изявление не съответства на очакванията на република Сърбия за приятелски и добросъседски отношения. Повторено е, че Сърбия се надява такива изявления да не се повтарят в бъдеще. Позицията на ЕС не е независимо Косово и всички би трябвало да се придържат към това", се казва в съобщението на сръбското външно министерство.

 

Властите в Белград изразили и изненадата си, че посланикът на Сърбия в София е бил извикан в българското външно министерство по повод думите на Дачич.

 

"Сега ще види какво е неприемливо поведение!

 

Няколко часа по-късно Борисов, забравил вече снощната си приятелска среща с Бърнабич, я попита публично по време на срещата в курорта Яхорина "Какво иска външният ви министър Ивица Дачич?". "Правим си балкански номера и това няма да мине пред Европейския съюз", заяви в речта си Борисов.

 

После пред журналисти обясни, че настоява за лично извинение от страна на Дачич и го заплаши, че ще види "какво е неприемливо поведение". Няколко минути по-късно премиерът публикува нова среща с журналисти, на която отново присъства Ана Бърнабич, за да даде обяснение по темата.

 

"Бойко, да ти кажа едно нещо…"

 

Случаят тръгна с изказване на българския министър-председател за статута на Косово. Той бе попитан от журналист как ще се отрази на евроинтеграцията на Западните Балкани номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за върховен представител на ЕС по външната политика и политиката за сигурност, след като неговата страна не признава Косово.

 

"По отношение на върховния представител – когато се заеме такъв важен пост, последното, което трябва да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово", каза Борисов.

 

До момента 23 държави от ЕС, включително България, са признали независимостта на Косово.

 

Дачич, който в миналото бе дългогодишен говорител на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич, обаче реагира остро, като призова "Борисов да зачита позицията на ЕС относно независимостта на Косово и да не дава уроци на новия еврокомисар по външната политика Жозеп Борел".

 

"Бойко, да ти кажа едно нещо – позицията на ЕС е, че Косово не е независима държава. Ти, Бойко, трябва да зачиташ позицията на ЕС, а не да даваш уроци на Борел. Какво е това безобразие, на какво прилича. Писна ми от всичко това. А да не говоря и за това, че само преди няколко месеца получи наш орден", каза Ивица Дачич.

 

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции