<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=89650" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Служебното п...

Бойко Рашков потвърди, че политици са били подслушвани от ДАНС и ДАТО

21 Май 2021
0 464

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков потвърди в четвъртък пред Свободна Европа, че политици са били подслушвани от две служби – Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Държавната агенция “Технически операции” (ДАТО).

Той заяви също, че е получил информация за унищожаване на документи в ДАНС.

Вчера съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов съобщи, че 32-ма опозиционни политици в България са били обект на специални разузнавателни средства (СРС), включително партийни лидери и водачи на листи на последните парламентарни избори, проведени на 4 април. По-късно Атанасов уточни, че става дума за политици от “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри, вън!”.

По думите на Атанасов с въпросното проследяване са били ангажирани Дирекция „Вътрешна сигурност“ и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) в МВР, както и ДАНС. Засега нито той, нито Рашков споменават конкретни имена на подслушвани хора.

По-късно ДАНС съобщи, че по повод изказани “в медиите твърдения” е разпоредена вътрешна проверка за изясняване на изнесената информация.

А днес стана ясно, че Софийската градска прокуратура се е самосезирала и е възложила да се проверят изнесените твърдения за подслушване на политици, съобщават от обвинението.

СГП е определила Националното бюро за контрол на специализираните разузнавателни средства да извърши проверка в Дирекция „Вътрешна сигурност“ – МВР, ГДБОП-МВР и ДАНС, която следва да установи извършени нарушения при прилагането на СРС.

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции