<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=90812" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България ще д...

Болница “Лозенец” отговори на фрапиращите обвинения на здравния министър за незаконни трансплантации

04 Юни 2021
0 2037

Бившата Правителствена болница отхвърли всички обвинения за незаконни трансплантации, пререждане в листата на чакащите от висш чиновник и източване на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщава Mediapool. Шокиращите разкрития бяха направени преди ден от министъра на здравеопазването в служебното правителство д-р Стойчо Кацаров. Можете да си ги припомните във видеото горе.

Здравният министър намекна за трафик на органи в болница “Лозенец” и отстрани ръководството ѝ (видео)

“Относно внушенията за “неправомерни трансплантации” – болница “Лозенец” е спазила стриктно всички изисквания при трансплантация от жив донор и е изискала и получила нотариално заверени документи за родственост между донора и реципиента.

Преди да бъдат извършени съответните трансплантации са уведомени Агенцията по трансплантации и ДАНС, тъй като се касае за чужденци“, казват в своя позиция от “Лозенец“.

По отношение на твърденията за трансплантацията на висш държавен служител– болница “Лозенец” коментира, че не прави разлика между своите пациенти и се ръководи единствено от медицински критерии и индикации за трансплантации и спешност.

“При въпросния случай се касае за новооткрито онкологично заболяване, развитието на което може да бъде предотвратено само със спешна трансплантация на засегнатия черен дроб. Статусът на спешност е обявен своевременно в Агенцията по трансплантации”, твърдят от болницата.

Лечебното заведение отрича и разкритата от журналистическото разследване на Миролюба Бенатова и потвърдена от НЗОК схема за източването на здравния фонд. “Внушенията за “източване на здравната каса” са несъстоятелни и неверни. Няма нанесена финансова щета за НЗОК и незаконно финансово облагодетелстване на болницата. Поради преструктурирането на болница “Лозенец” в Търговско дружество и нов начин за отчитане пред НЗОК е допусната техническа грешка в отчитането. Болница “Лозенец” сама открива този пропуск, сама информира НЗОК и сама възстановява неправомерно получената сума 4 дни преди стартирането на проверка от НЗОК и 26 дни преди последвалото журналистическо разследване”, твърди болницата.

Според позицията това било потвърдено категорично от извършена проверка по сигнал от НЗОК от Софийска районна прокуратура, Арбитражната комисия към СЗОК, УС на Софийската колегия на БЛС и от Асоциацията на Университетските болници.

“Основен приоритет на болница “Лозенец” и екипът ѝ винаги е бил и ще бъде човешкият живот и неговото опазване, следвайки принципите на професионализъм, честност и човечност”, се казва в позицията.

Междувременно днес министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, в качеството си на принципал на МБАЛ „Лозенец“ ЕАД, освободи настоящия Съвет на директорите на лечебното заведение и назначи нов състав на съвета до провеждането на конкурс: доц. д-р Радосвет Горнев, адв. Ивиян Симеонов и Орлин Недев.

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции