Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Болници с проблеми - има ли решение?
Болници с проблеми - има ли решение?
02-08-19
добавено
260
прегледа

Едно от добрите решения е да се позволи приватизацията на болници с проблеми. Всички виждат, че частните болници работят по-добре. Може би това ще помогне да се привлекат допълнителни инвестиции. Това коментира пред БНТ д-р Стойчо Кацаров - председател на Центъра за защита правата в здравеопазването. Според него популизмът пречи на тази идея. Той изказа мнение, че дали общинските болници ще са търговски дружества или не - това няма да реши проблемите.
 

На общинските болници им е необходима защита от лоши политически решения, коментира темата и по БНР д-р Кацаров. По думите му закриването на общински болници става трайна тенденция.
 

За една нощ могат да вземат решение да налеят допълнително пари за общинските болници, каза д-р Кацаров и добави, че такава допълнителна държавна помощ би била против българското и европейското законодателство.
 


„Има начин да се заобиколи. Тази законова пречка не е толкова голяма. Това обаче не е трайно решение. Това е временно решение. Част от общинските болници наистина са в много тежко състояние. В тежко състояние са предимно болниците, които са в по-малките общини, където населението намалява и където трудно се осигуряват специалисти. Различни са проблемите на общинските болници, независимо че формата на собственост е една и съща“.
 


Администрацията, посредством медицинските стандарти и здравната карта, насочи финансовите средства предимно към големите градски болници, посочи д-р Кацаров. „Тук се завъртя един порочен кръг. От една страна населението мигрира към по-големите градове и това затруднява малките общини да намерят добри лекари, сестри и специалисти. От друга страна намаляването на финансирането точно за този вид болници вторично намалява приходите им и води до нова миграция на специалисти към големите градове“.
 

 

Д-р Кацаров посочи как Великобритания се е справила с този проблем. Там тези болници получават повече средства заради лошите пазарни условия, в които се намират.

 

Източник: Dariknews.bg