Следва: Вижте как Огн...

Борецът Петър Ферещанов – забравената суперзвезда на България (видео)

09 Декември 2018
13 13474

За съжаление, често успяваме да забравим много големи имена от историята на България. Изключение не прави и борецът Петър Ферещанов – една истинска спортна суперзвезда.

 

 

 

Ферещанов е най-успешният българин в гръко-римската професионална борба след легендарния Никола Петров и една от малкото български спортни фигури, които славят името на България в чужбина в годините преди Втората световна война.

 

 

Нещо повече, той е и една от най-популярните звезди на борбата в България през 30-те години на 20-ти век, а това са години, когато професионалната борба се радва на голяма популярност у нас. Никак не е случайно, че през 1936 г. Н. В. Цар Борис III награждава Ферещанов с орден "За гражданска заслуга" V-та степен.

 

""

 

Петър Ферещанов е име, което би трябвало да се коментира на едно ниво с имена като Никола Петров, Дан Колов и Хари Стоев, категорични са историците.

 

 

Но защо името Петър Ферещанов е така забравено у нас?

 

Защо Ферещанов, който по едно време е бил доста популярно име в България, днес не е толкова добре запомнен колкото например Никола Петров и Дан Колов или поне колкото Хари Стоев?

 

 

Отговорът на този въпрос може да бъде даден с четири цифри: 1944.

 

През есента на 1944 г. Ферещанов е един от убитите от новия политически режим и в четирите десетилетия след това в голяма степен името Петър Ферещанов е заличено от спортната ни история. Обичаният и редовно възхваляван български борец преди 1944 г. вече почти никога не се коментира след 1944 г., а в малкото случаи, когато е споменат винаги коментарите са негативни и изцяло се пренебрегват успехите му в професионалната борба.

 

 

Ферещанов потъва в анонимност. Ако се абстрахираме от всички странични фактори и разглеждаме единствено борцовите им кариери и приносът им към историята на професионалната борба в България няма и капка съмнение, че той е една от най-популярните и най-важни фигури в историята на професионалната борба в България и заслужава винаги да бъде коментиран именно в такъв контекст.

 

Източник: prowrestlingbulgaria.blogspot.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции