Борисов в парламента: Резултатите от битката с коронавируса са видими, със здравето сме се справили

28 Април 2020
0 1961

„Резултатите от битката с коронавируса са видими – със здравето сме се справили.“ Това каза премиерът Бойко Борисов по време на изслушването си в Народното събрание.

Заседанието бе насрочено от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева за 9.00. ч. във вторник. То е инициирано от парламентарната група на БСП. Дневният му ред включваше изслушване на премиера Бойко Борисов за актуалната обстановка в страната, свързана с коронавируса.

„В момента не спазваме карантинните условия – каква е разликата от един театър и парламента? Само напомням, че преди да започнем или когато вече се знаеше, че ще има пандемия, лично се обадих на Корнелия Нинова и предложих да се срещнем и да минем заедно през тази болест, която завладя света, и ми беше отказано”, отбеляза Борисов.

“Факт е, че имаме най-малко починали, заболели, означава, че с първата тема сме се справили, свързана със здравето. Горещо препоръчвам да се вслушваме в думите на Щаба, защото резултатите към момента са видими. Да, разхлабваме мерките. Те вече са толкова разхлабени, че нямат аналог в други държави”, допълни още Борисов.

По неговите думи, у нас на практика имаме най-либералните мерки в Европа – хората могат да се движат неограничен брой пъти и никой не ги проследява за това.

“Всеки ден всички медии могат да получат колкото си искат отговори и по колкото си въпроси искат да зададат публично в никаква контролирана среда. Нека да бъдем коректни към Щаба, които работят денонощно и мисля, че надлежно отговарят и информират обществото всяка сутрин. Факт е, че огромната част от медиите ги дават директно, без никой да ги задължава. Това означава, че има интерес към това, което казват”, изтъкна Бойко Борисов.

“Какви са ни мерките. Всъщност понеже са изключително навременни и точни, много добре прецизирани, много добре съобразени с народопсхилогията. На практика ние имаме най-либералните мерки в Европа. Това, което днес с такъв апломб се казва в Италия, че от 4 май се разхлабват мерките, при нас въобще не са били спирани нито строителството, нито магазините, нито движението на хората или разхлабване един час да пуснеш децата само пред блока. На практика няма държава да не говорим за региона, където в Гърция, Сърбия, Турция имаме вечерен час и не ги пускат хората да излизат от къщи”, допълни премиерът.

По неговите думи, България е била единствената, която не си е затворила църквите и манастирите.

“В момента, в който дойде платото и малкият пик, както го наричат в Щаба, ние веднага дадохме възможност да бъдат ваксинирани децата. Да бъдат възстановени женските консултации, плановите операции, инвитро процедурите. От вчера при определен ред да се ползват и парковете”, посочи още министър-председателят.

На въпрос на БСП за плановете на властта за излизане от икономическата криза Борисов заяви, че целта е всички средства, които държавата може да задели, максимално бързо да стигат до нуждаещите се.

„Много по-богати държави от нас обещават доста неща, но на практика са приложили много малко мерки”, подчерта министър-председателят. 

Според него, с този темп, с който се ползва мярката 60/40, до края на месеца ще бъдат запазени до 120 хил. работни места.

“Благодарение на средствата за масова информация имаме възможност да наблюдаваме какво се случва в другите държави. Ако някъде имаше план, който да гарантира икономическото развитие на която и да било държава, можеше лесно да го препишем. В случая у нас много сектори продължиха да работят и то на пълни обороти, а някъде и с по-високи: селското стопанство, строителството – ние не сме го забранявали. IT-сектора. Очаква се в следващия месец автомобилните заводи да работят. 75 % е спадът на продажбите на автомобили. Ние имаме 250 завода, които работят само за тях. Това са маса хора”, заяви още Борисов.

И за мярката 60/40 добави: “Имаме 7403 подадени заявления. 101 849 работници и служители са се възползвали от нея. Между 7000 и 10 000 работници всеки ден запазват работните си места. С този темп до края на месеца ще запазим над 120 хил. работни места. Голямата загадка и голямата грижа е как ще се справим в туристическия сектор, защото още в света няма рецепта, нито нашите съседи, нито ние как този сектор да бъде отпуснат да работи. Сутринта имахме коалиционен съвет. Валери Симеонов предложи с ваучери за туризма. Разбрахме се в работна група да видим какво ще струва”.

Според него много държави са тръгнали с подценяване на ситуацията. “Тя беше подценявана и в България, не от мен. Помните около 3 март дискусиите какви бяха”, припомни още премиерът.

Той каза още: „Малко завиждам на БСП – те могат да предлагат всичко за всички наведнъж, но ние трябва да носим и отговорност“.

По думите му, ако опозицията има идеи, които могат да се направят, правителството ще работи с най-голямо удоволствие с тях.

В отоговор на въпрос на ДПС той обясни, че в момента у нас има налични над 60 000 теста за коронавирус. “Имаме готовност и ресурс да закупим още, ако са сигурни. Много държави първоначално се хвърлиха да купуват големи количества, които се оказаха неточни. Сега се съдят и се чудят как да ги връщат”, поясни Борисов.

По думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, днешното изслушване е показало, че правителството няма план за излизане от кризата, причинена от Covid-19. По думите й, Борисов не е дал конкретен отговор на нито един въпрос.

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции