<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=72882" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борисов от дж...

Борисов: Да се обединим около рестарта, който предложих, както преди 135 години

06 Септември 2020
0 8123

Премиерът Бойко Борисов честити 135-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия със статус във Фейсбук. И адресира настоящите събития в България с констатацията, че “сега желанието за ново начало отново е факт”.

“Затова предложих и конкретен план за рестарт. Кауза, около която си струва да се обединим. И която може да ни изведе от един труден момент. Точно както преди 135 години. Защото Съединението прави силата! Честит празник!”, завършва писменият поздрав на министър-председателя в социалната мрежа. 

Преди това Бойко Борисов декларира: 

“Справедливост и по-добро бъдеще се постигат със средствата на демокрацията, а не с вдигнат юмрук. Нито с ковчези, бесилки, бомбички и унизени служители на реда. Този процес не се изчерпва и със смяната на един управляващ с друг.” 

Първото изречение вероятно е препратка към това, че в първия ден, в който Румен Радев слезе при хората от протестите в центъра на София, продължаващи вече 60 дни с искания за оставките на Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, президентът бе с вдигнат юмрук. Второто изречение е първият коментар на министър-председателя след събитията в столицата на 2 септември, когато се стигна до насилие.

Премиерът припомня, че “Съединението на Княжество България с Източна Румелия е забележителен успех на българското общество” и “доказателство, че един обединен народ може да постигне велико дело съвсем сам, без чужда помощ”.

Малко по-късно от пресслужбата на Министерския съвет бе изпратена разширена версия на посланията на Бойко Борисов.

Ето пълния текст, в който освен за вече споменатото, се говори и “национална мерзост”, и за “реваншизъм”, освен за повода за празник, какъвто е Съединението

Уважаеми сънародници, 

Съединението на Княжество България с Източна Румелия е забележителен успех на българското общество. Доказателство, че един обединен народ може да постигне велико дело съвсем сам, без чужда помощ. Мощната подкрепа и единение около националния идеал тогава са знак за зрелостта и волята на обществото. 

Винаги съм смятал, че трябва да използваме поуките на миналото, за да решаваме проблемите си днес. Сега желанието за ново начало отново е факт. Справедливост и по-добро бъдеще се постигат със средствата на демокрацията, когато най-силно се чува гласът на разума и когато надделява волята на нацията. Този процес не се изчерпва със смяната на един управляващ с друг. Затова предложих и конкретен план за рестарт. Кауза, около която си струва да се обединим. И която може да ни изведе от един труден момент. Точно както преди 135 години – защото Съединението прави силата! 

Във време на пандемия, когато целият свят е в тежка социална и икономическа криза, да се внушава, че у нас няма държава, да се подронва доверието в институциите и да се разделят българските граждани е национална мерзост. На българската държавност, градена и отстоявана поколения наред, не може да се маха с лека ръка, макар и свита в юмрук. За рестартирането на демокрацията е необходимо разбирателство, а не реваншизъм, защото, ако наистина ни е грижа за държавата, трябва да мислим не само за днешния, но и за утрешния ден. 

Вярвам в мъдростта на българския народ! Вярвам, че и този път гражданите на България ще съумеем да се обединим около една национална кауза и да вървим по правилния за страната път, така че да подкрепим историческата мисия на младите хора и с гордост да говорим на бъдещите поколения какво сме постигнали заедно. 

Честит празник!

По-горе можете да си припомните видеото, в което премиерът се обявява за “рестарт” на държавата.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции