<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=34612" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Актрисата Ке...

Борисов: Дете с пояс да влезе във водата, го виждаме – дали е в Дунав или в Черно море (ВИДЕО)

29 Януари 2019
0 2592

Според премиера Бойко Борисов с въвеждането на еврото у нас ще дисциплинира банковия сектор.

 

"От една година се занимаваме само с изтребители, а не с доходите и това, което ще гарантира на хората по-добър просперитет. Защо е важна темата за еврото? Критиците казват, че щели да се вдигнат цените, но държавите, към които се стремим – всички те са с въведено евро. Аз бих задал контравъпрос: Кои се плашат от въвеждането на еврото и защо? Защото в Банковия съюз нито централните банки, нито банките в съответната държава могат да си позволяват волности. Защо ни е страх тогава да дисциплинираме този сектор? Той е толкова важен за всеки един от нас. Целта е, ако някой собственик на банка я доведе до фалит, не данъкоплатците да платят и хората да си изгубят парите, а той да понесе своята отговорност и той да я платят", коментира той на срещата на правителството с бизнеса.

           

Премиерът е убеден, че сред предимствата от въвеждането са намаляването на лихви по кредитите, стабилната банкова система и това, че при финансова криза има кой да помогне на съответната държава.

 

"Но важното е да дисциплинираме банковия сектор, да не се случва това, което се случи с КТБ. Това няма как да се случи, когато България е в този клуб", допълни още той.

 

Борисов се похвали, че показатели на родната икономиката са едни от малкото в Европа, които показват дисциплина.

 

 

"Понеже съм си говорил много и с президента  на Франция Макрон, и с канцлера на Германия Меркел, и с всички колеги. Те казват – не искате Европа на две скорости, никой не я иска, но ние искаме да гарантираме на нашите данъкоплатци, че повече сценария с Гърция няма да се повтори. Няма да се налага да взимаме от джобовете на германци, французи и да плащаме за някой друг. За да не се случи това – влизайте в Банковия съюз, за да поставим големите банки под контрол, за да не могат да правят глупости. И затова ние и като партия, и като правителство подкрепяме този път, защото той е дисциплина, сигурност, прозрачност – и срещу пране на пари, и срещу лоши кредити и всичко останало", коментира премиерът.

 

Бойко Борисов увери още, че до месец – месец и половина, ще има видими резултати за изсветляване на сектора на горивата, аналогични на тези при цигарите и алкохола.

 

"Сега и в горивата правим едни неща и ви гарантирам, че резултатите ще бъдат същите като при цигарите – драстични", посочи премиерът.

 

Той посочи, че ще има видеонаблюдение за сектора на горивата за големи, малки и средни фирми. Такова видеонаблюдение – на всеки кран, дете с пояс да влезе, го виждаме във водата дали е в Дунав или в Черно море, допълни той.

 

Източник: "Днес"

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции