<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85568" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Данните, конт...

Борисов за ЕС и ваксините: Ще излезе, че едни членки ще натрупат колективен имунитет, а други – не

16 Март 2021
0 1597

Равномерно разпределение на ваксините в ЕС – пропорционално на населението – това се разбраха днес ръководителите на шест държави от съюза, сред които и България.

На срещата във Виена, инициирана от австрийския канцлер Себастиян Курц, участваха премиерите на България – Бойко Борисов, на Чехия – Андрей Бабиш, Латвия – Артурс Кришянис Каринш, Словения – Янез Янша и на Хърватия – Андрей Пленкович.

Видео от срещата на Бойко Борисов със Себастиан Курц можете да видите по-горе.

Шестимата лидери са обсъдили позицията за справедливо разпределение на ваксините срещу коронавируса въз основа на процента на населението на всяка страна членка на ЕС. Заявките, изпращани от държавите членки, следва да бъдат изпълнявани в обема на заявените количества едновременно и пропорционално на населението на страните, смятат те, като са изпратили и писмо за целта до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Лидерите дадоха и съвместна пресконференция. На нея Борисов изброи как всичко, поискано от Еврокомисията до момента, е било следвано от държавите членки – в т.ч. да има въздържане от ваксини от трети страни (Русия и Китай – б.р.), неодобрени от европейските регулаторни органи.

Борисов: У нас всичко е под контрол, в Европа имат по-лоши показатели при по-строги ограничения (видео)

“Да не бъда погрешно разбран – ЕК свърши огромна работа”, посочи все пак Борисов, но настоя за процентно разпределение на глава от населението и поиска Комисията да предприеме стъпки за такова решение незабавно.

“Ще излезе, че май (месец) едни членки ще натрупат колективен имунитет, други не. Или ще ни пратят от трети страни да търсим ваксини”, заяви още Борисов.

Борисов за ЕС и ваксините: Ще излезе, че едни членки ще натрупат колективен имунитет, а други &#8211; не
С премиера на Чехия Андрей Бабиш. Снимка: МС

Лично той вярвал на ЕК и Съвета и смятал, че изоставащите във ваксинациите страни ще получат договорените нови 10 милиона дози. По-рано от ЕК съобщиха тази договорка. Борисов припомни, че в България предстоят избори на 4 април и затова е важно ваксинирането – за да протече вотът безопасно.

“В момента единият подход е като на Орбан, да се вземат руски и китайски ваксини, а другият е като нашият европейски поход – една несправедливост да бъде поптравена. Ние не сме надзорен орган, който да следи разпределението. Казват дата, изпращаме камион и започваме да ваксинираме. Ние не искаме някакви подаяния, защото България е инвестирала в разработването на ваксините. Откъде-накъде сега ще има таблица за класиране. Това е политически шамар! Излиза, че малтийският премиер е най-добрият премиер. Ние сме инвестирали, платили сме солидарно. Надявам се утре на срещата с Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел този въпрос да бъде решен окончателно”, заяви още Борисов.

Източник:

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции