<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=74271" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Слави Трифон...

Борисов за шпионската афера: Предупредих Путин, че в България такива неща не допускаме (видео)

24 Септември 2020
0 2268

“Аз още преди няколко години предупредих президента Путин, тогава Медведев беше в България, че на територията на България такива неща не допускаме”, заяви премиерът Бойко Борисов, след като преди ден прокуратурата обвини двама руски дипломати, че са шпионирали армията ни и те бяха обявени за “персона нон грата”.

Прокуратурата: Двама руски дипломати са шпионирали българската армия

“Нашите служби са добри, прокуратурата е много стриктна в това отношение и всеки, който опита да шпионства, съответно по надлежния ред, който е много добре описан в международните отношения, Външно министерство за това влезе в ролята си го правим“, каза още той.

До 15:30 ч. в събота двамата руски дипломати, обвинени в шпионаж, трябва да напуснат България. Дипломатическата нота, с която те са обявени за нежелани у нас персони, е получена още вчера в руското посолство.

Снимка: FB/Посолсртво на Русия в България

От посолството на Москва у нас казаха, че не са им предоставили доказателства за тези обвинения.

“Със съжаление сме принудени да констатираме, че безоснователното изгонване на двамата руски дипломати не отговаря на традиционно конструктивния характер на двустранните отношения. Руската страна си запазва право за ответни реципрочни мерки”, казват още от там.

Това са поредните руски дипломати, които България гони по обвинение в шпионаж. През 2018 г. обаче отказа да експулсира руски дипломати заради покушението срещу двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му в Лондон. Така правителството на Бойко Борисов остана едно от изключенията в ЕС, които не приеха заключенията на западните служби, че Москва стои зад опита за отравяне на Скрипал.

Държавният глава Румен Радев обяви, че защитата на националната ни сигурност е абсолютен приоритет и трябва да има ясна информация в какво се състои този шпионски скандал.

Радев на свой ред “захапа” Борисов: Не може хората с пълни шкафчета да канят на диалог тези с празни (видео)

„Върховенството на националния интерес и защитата на националната сигурност са абсолютен приоритет и тук не може да има никакъв компромис. И аз се надявам и службите, и прокуратурата да са събрали необходимите и достатъчно обективни доказателства, за да минимализират и дипломатическите последствия, защото винаги има и такива“, коментира Радев.

За по-малко от година България обяви за персона нон грата шестима руски граждани.

Видео: Facebook/Бойко Борисов

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции