<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77896" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Тръмп може и ...

Борисов и изразът “Arbeit macht frei”: Пресслужбата на МС обясни какво е искал да каже премиерът

13 Ноември 2020
0 5625

По време на включване на живо във Фейсбук министър-председателят Бойко Борисов използва израза “работата носи свобода”. Това стана в четвъртък по време на обиколка по новите участъци на магистрала “Европа”. Борисов говори на министрите на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и директора на болница “Пирогов” проф. Асен Балтов, пише Полина Паунова за Свободна Европа.

Тази реплика предизвика вълна от коментари в социалните мрежи. Изразът “работата носи свобода” звучи като точен превод на надписа Arbeit macht frei, който стои на входа на концентрационните лагери, където по време на Втората световна война нацистите са убивали в газови камери евреи от цяла Европа.

Борисов и изразът &#8220;Arbeit macht frei&#8221;: Пресслужбата на МС обясни какво е искал да каже премиерът

Борисов употреби фраза от концлагерите разпореждайки се на професори по медицина (видео)

Свободна Европа изпрати въпроси до Правителствената информационна служба дали Борисов знае откъде е този израз и какво точно е искал да каже. Според отговора, премиерът знае къде пише Arbeit macht frei, но с изказването си е потвърдил своята позиция, че „локдаун не е от полза нито за психическото здраве на хората, нито за икономиката и трябва да се действа разумно в настоящия момент”.

“Благодарение на лекарите я построихме тая магистрала”, казва Борисов на Ангелов и Балтов, когато джипката се качва на новата отсечка на магистрала “Европа”.

“Успяхте така да работите в пандемията, че нищо да не спира. Всичко да се случва”, казва премиерът на лекарите в колата.

По-късно по време на обиколката Борисов казва:

“Много разчитам на лекарите. Човек по човек (да лекуват). Който е здрав, да ходи да работи. Работата носи свобода. Работата носи удоволствие. Работата носи живот. Взима заплата, храни се месечно. Не се плаши”, казва Борисов.

Изразът “работата носи свобода” веднага привлече вниманието на потребителите в социалните мрежи. Изречението Arbeit macht frei е поставяно над входовете на по-голяма част концентрационните лагери по време на нацисткия режим. Изключение прави лагерът “Бухенвалд”. Лозунгът все още може да бъде видян на няколко места, включително на входа на Аушвиц. Надписът там е изкован, а впоследствие и монтиран от лагерниците. В него се съдържа обърнато наобратно „B“, което се интерпретира като акт на неподчинение от затворниците.

На въпрос на Свободна Европа дали премиерът знае къде е поставен изразът “Работата освобождава” от Правителствената информационна служба отговориха с лаконичното: “Да”.

На последващи въпроси защо Борисов използва изречението “Работата носи свобода” и какво иска да каже с него, от пресслужбата на Министерския съвет уточняват, че така представени думите на министър-председателят не са пълни.

“В допълнение Ви предоставяме и точния цитат от изказването на премиера Бойко Борисов”, пише в отговора от Министерския съвет. Ето и цитираните от тях думи:Който е здрав – да отиде да работи. Работата носи свобода, работата носи удоволствие, работата носи живот.Бойко Борисов

„Здравите да се връщат на работа, защото тук има още един психологически проблем. 16-17 дена лечение и ако го удариш още един път с карантина, още един път му забраниш да излиза, на него ще започне да му става месец, месец и нещо. Хем не е работил, хем физически и психически се е мъчил как да се справи и като не може да излезе да диша въздух, да си върши работата, тогава ще загубим хората. Много деликатно и много разчитам на докторите. Човек по човек. Който е здрав – да отиде да работи. Работата носи свобода, работата носи удоволствие, работата носи живот – взима заплати, храни семейство. Не се плаши“.

Пресслужбата на правителството припомни, че премиерът Бойко Борисов многократно е заявявал позицията си по отношение на ситуацията с COVID-19:

“Според премиера т.нар. „локдаун“ не е от полза нито за психическото здраве на хората, нито за икономиката и трябва да се действа разумно в настоящия момент. Могат да бъдат дадени редица примери в Европа на държави, които са въвели по-строги ограничителни мерки отколкото България и въпреки това са с по-високи показатели за заболеваемост – Чехия, Люксембург, Словения, Белгия, Румъния, Франция и др. Видно от днешното му изказване, министър-председателят за пореден път потвърждава тази своя позиция като акцентира върху карантинирането, което е сериозно изпитание за психиката на хората, и върху значението на това здравите в своето ежедневие да имат възможност да ходят на работа”, завършва отговорът на Правителствената информационна служба.

Във видеото горе можете да си припомните случката, интерпретирана от “Господарите”.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции