<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83321" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 6,8% са положит...

Борисов към Щаба: Нищо повече не трябва да се затваря, даже напротив (видео)

08 Февруари 2021
0 3124

„Към момента нищо повече не трябва да се затваря, напротив. В малките населени места, където в цялото училище една смяна е от 70-80 души, нека децата отиват да се учат присъствено. Бъдете гъвкави“, обърна се премиерът Борисов към здравния министър Костадин Ангелов по време на заседание на Министерски съвет с членовете на Националния оперативен щаб.

Премиерът акцентира, че противоепидемичните мерки са били приложени много точно, а ограничени бяха бизнесите, където има струпване на много хора, което позволило свободното движение на хората.

„Със засилването на процеса на ваксинация и с увеличението на броя на оздравелите българи, това е един от начините през април, май, юни държавата вече да излезе от тази криза“, отбеляза премиерът. Борисов изтъкна, че тъй като доставките на ваксините вече са регулярни, може да започне по-масово ваксиниране, както и да бъдат напълно покрити служители като полицаи, военни, учители, работещи в театри, и др.

„Най-голямата грешка в тази ситуация ще бъде да се подадем на емоция и да вземем неправилни решения. Имаме сили да се справим, разширява се фронтът на ваксинацията. Колкото повече ваксинирани има, толкова повече намаляваме полето на действие на вируса, така че рано или късно нещата ще тръгнат оптимистично“, категоричен бе доц. Кунчев.

Директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов съобщи за седем лежащоболни пациенти с британския вариант на коронавируса, като посочи, че няма нищо по-съществено при тяхната клинична картина спрямо досегашните случаи.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов докладва на премиера Борисов, че продължава ускорената работа на правителството по изпълнението на антикризисните мерки в подкрепа на бизнеса, и че се обсъжда включването на нови мерки. Министърът заяви, че след разрешение на Министерството на финансите допълнителни 50 милиона лева са преведени към Националната агенция за приходите миналата седмица, за да продължи работата и разплащането към административно затворените сектори.

„Заедно с бизнеса се договорихме, че мярката ще продължи и през февруари и в петък е изпратено първото запитване към ЕК по повод нотификацията и продължаването на мярката през февруари“, уточни Лъчезар Борисов.

Проф. Ангелов опроверга появили се напълно неверни твърдения относно спиране на заплащането от 1000 лева на работещите на първа линия медици в системата на здравеопазването и извън нея. Здравният министър подчерта, че средствата са осигурени, продължава изплащането им и правителството ще подкрепя всеки един медик в битката с Covid-19.

Източник: Пресцентър на Министерски съвет

Видео: FB/Бойко Борисов

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции