<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=58121" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Aрестуваха че...

Борисов: Магазините ще бъдат затваряни, ако не въведат необходимия ред (видео)

14 Март 2020
0 7270

Вземат се редица мерки, които да избегнат струпването на много хора на едно място заради коронавируса. Това обяви на извънредно заседание в Министерски съвет днес премиерът Бойко Борисов.

„Удължаваме с 6 месеца срока за издаване на лични документи. Удължаваме до края на май срока за газовите уредби“, каза той.

С 12 месеца пък се удължава валидността за протоколите за скъпи лекарства.

Обявява се извънредно положение у нас заради коронавируса, гласува парламентът (видео)

“Правя следните препоръки – кметовете да бъдат много внимателни със затварянето на пазарите. Второто много важно – от 17 часа днес на тел. 112 може да се задават въпроси за заповедта на Министерство на здравеопазването. 4 души ще седят на телефоните, за да може да се отговаря на хората”, добави министър-председателят.

“Трето, тук да слушат собствениците на големи вериги, някои от тях са ги затворили, а пред някои от тях се струпват хора. Установят ли представители на РЗИ струпване на хора на касите, магазините да бъдат затваряни. Ако собственикът не създаде необходимия ред, магазинът ще бъде затворен незабавно. При ресторантите – ако работи кухнята, да е за домовете. Веригите за бързо хранене да работят само за доставки на домовете, а не за консумация в ресторантската част. Колкото повече ограничим движението, толкова по-лесно ще ограничим епидемията”, каза още Борисов.

Може до парка, но не и на кино. Какви са правилата в извънредно положение?

Той апелира за спокойствие и подчерта, че всички по света работят за преодоляване на кризата.

На извънреден брифинг преди минути говори и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той потвърди цитираните от премиера мерки за протоколите за скъпи лекарства и затварянето на търговски обекти, ако се стига до струпване на хора на касите.

„Искам категорично да заявя, че търговска дейност продължава да се извършва по досега установения ред, с изключение на тези, които са посочени в заповедта. Това са увеселителните и игралните зали, дискотеки и барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питайни заведения, сладкарници и големи търговски центрове като молове. В тях остават да функционират по нормалния си ред застрахователните и банкови гишета, офиси, а също така и аптеките и хранителните вериги”, обясни Ананиев.

И добави: „При тези, които продължават да работят, и тези, които имат някакви ограничения, както при ресторантите и заведенията за бързо хранене, те могат да извършват своята дейност чрез доставка на адрес, но при строги санитарно-хигиенни условия. Те трябва да създадат и такава организация, че да няма струпване на хора в съответния магазин, за да не се получи предаване”, обясни още Ананиев.

Здравният министър посочи, че изискванията важат и за малцинствените групи. Такива места и хора са наблюдавани от органите на реда, увери и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции