<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46281" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бизнесмен об...

Борисов на инспекция на газопровода: Спрете да го наричате "Турски поток" (видео и снимки)

03 Януари 2020
1 4599

Премиерът Бойко Борисов в петък за пореден ден предаваше на живо във Фейсбук, но този път не шофираше джип, а летя с хеликоптер.

 

 

""

 

 

Целта беше инспекция на строителството на продължението на "Турски поток" през България, което той продължава да нарича "Балкански поток". Премиерът дори настоя всички да го наричат така, когато става дума за тръбата през България, свързваща турската и сръбската граница. 

 

БОЙКО БОРИСОВ: "И АЗ СЪМ СЕЛЯНИН ОТ БАНКЯ, КАТО ТЕБЕ!" (ВИДЕО)

 

 

"Строителство на „Балкански поток“ в участъка от кранов възел Горни Дъбник до кранов възел Селановци е с дължина 45,2 км и е разположен на територията на област Плевен", съобщи министър-председателят.

 

 

""

 

 

Борисов поясни, че трябва "хората да видят проекти с какъв мащаб се строят в България" и сам настояваше пилотът на вертолета да прелети над  изкопите и тръбите по трасето – за да се видят още по-добре.

 

 

""

 

 

"Ще изпратя снимките на Владимир Путин, за да види руският президент, че се работи в България", заяви премиерът, а после пред журналистите припомни как Путин и сръбският му колега Александър Вучич несправедливо обвинили страната ни, че бави строителството на газопровода.

 

Той не пропусна да повтори, че ако е имало забавяне, то е било заради прозрачните процедури по избор на строители, тъй като България спазва правилата на Брюксел, както и заради обжалванията в съда. 

 

Борисов изброи, че са доставени и положени 18 000 тръби, а още 3 700 тръби са на бургаското пристанище.

 

 

Стана ясно, че на терен има 400 работници – италианци, българи и саудитците от "Аркад", които са официалният изпълнител на трасето. Строят се по 5 км на ден, а над изпълняващия се участък днес полетът е бил 45 минути. 

 

 

Борисов заяви, че до края на месец май газопроводът трябва да бъде готов и тъй като италианци работят по трасето – в края на януари у нас пристига италианският му колега Джузепе Конте и "ще го докарат тука да види". 

 

Първият въпрос зададен от журналист към Бойко Борисов, когато пристигна около строежа, бе дали изграждането на тръбата ще продължи с оглед на приетите от САЩ санкции за компаниите, свързани със "Северен поток"-2 и "Турски поток". Още преди краят му да настъпи обаче, министър-председателят го прекъсна с думите: "Няма "Турски поток"… Момент, формулирайте отначало въпроса, защото виждате, че се строи и бъдещето време към тоя момент не е правилният въпрос…“

 

 

А по-късно довърши: "Неслучайно така сме го озаглавили, така сме го презентирали в Брюксел – газов хъб "Балкан" – Томислав Дончев му е кръстник, не съм аз, той навремето беше по-прозорлив от мен, аз съм по-националист, исках да е български…

 

… Така газовият хъб "Балкан" и връзките към него се наричат "Балкански поток" и много ви моля да го наричате така. Който иска, сега, да го нарича по друг начин, но ние това сме го узаконили в Брюксел, това сме се разбрали с Европейската комисия, затова ни бяха дадени пари от Брюксел за газовия хъб "Балкан", уведомил съм и турския президент, и руския президент, че ние държим на територията да се нарича "Балкански поток". Оттук влиза в Сърбия и те да си го наричат както искат…"

 

 

Източник: Клуб Z

Видео и снимки: Facebook

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции