<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=63831" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: За първи път ...

Борисов: Обмисля се намаляване на ДДС на 9% за книгите, заведенията и развлекателния сектор (видео)

12 Май 2020
0 2008

“Обмисляме ДДС-то за книги да бъде намалено на 9%”, обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Народното събрание, цитиран от Нова тв.

Изказването му дойде, след като стана ясно, че ГЕРБ ще внесат предложение за спад и в данъка за заведенията и развлекателния сектор.

“Със сигурност това няма да влезе в сила от догодина. Това е мярка за подкрепа, мярка в условията на коронавирус. Ако се види, че събираемостта не е по-голяма и не излизат всички на светло, тя ще бъде прекратена”, поясни министър-председателят.

“Владислав Горанов е категорично против 9% ДДС за хотелиерството и ресторантьорството. И Менда Стоянова затова не е тук. Считат, че това е груба грешка, но решението е политическо, защото срещу нас стоят политически партии, които искат не само това ДДС да падне. Въобще да махнем данъците – най-добре. Тогава би било един празник”, заяви още Борисов.

В отговор на въпрос чие е решението, Борисов подчерта, че то е на ПГ на ГЕРБ.

“По принцип ГЕРБ са против категорично, но аз считам, че това е един шанс за осветляване на бранша, да започват да плащат заплатите и осигуровките към тях на реалната им стойност. За това не могат да проработят мерките 60 на 40”, коментира министър-председателят.

“Това да бъде до 2021 г., ако разбира се работи добре, защото браншът счита, че това ще донася повече приходи в бюджета. Моите колеги считат, че ще понесем загуби в приходната част от над 150 млн. лв. Да видим кой ще бъде прав. Истината е, че със заповед на министъра
работата на този бранш е забранена и сега на части се отварят тераси или даваме им предписания, разстояния, събиране на хора. Това е месеци наред. Не виждам скоро това да се промени, защото държавите, които си позволиха да го направят, вече берат горчиви
плодове. Имам предвид онези, които подцениха пандемията”, заяви още Борисов.

Източник: Нова тв

Снимки: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции