Следва: Гърция въвеж...

Борисов отново цитира данни за успехи на българската икономика, спестявайки негативните (видео)

13 Ноември 2020
0 588

Премиерът Бойко Борисов реши да се похвали във фейсбук (на два пъти) с последни данни на Евростат за промишленото производство и ръста му в България с 2,3% в сравнение с август тази година. След като направи това със статус, после затвърди данните и при първото си за деня живо включване от традиционните си обиколки с джипа из страната. От втория “опит”, подобно на сцената с четенето на рейтинга от Муудис на едно пънче край гората, този път Борисов и съратниците му четоха в ефир и статистиката на Евростат.

Кадри от “Четенето на пънчето”

“Докато кандидатите за власт мислеха за изборите, ние мислихме за хората. И европейската статистика го показва. Благодарение на бързата реорганизация и натискът върху здравната система намаля. Сигурен съм, че лекарите ще се справят. Аз и правителството имаме ангажимента да извадим страната от кризата. Съдейки по данните досега, явно сме на прав път”, написа премиерът във Facebook.

По думите му “Европа и светът са в криза, а българското производство расте”, а сравнителните таблици за август и септември тази година показват, че единствено Чехия, Дания, Полша и Словакия имат по-голям ръст от България в целия ЕС (по описания показател – б.р.) Премиерът се хвали и че “производството в България продължава да е в подем за пети пореден месец”, пък с това не можели да се похвалят много страни в Европа.

Какво показват данните на Евростат

Борисов се позовава на редовната информация от Евростат (където се събират данни от националните статистически институции на страните членки – в нашия случай НСИ – б.р.) за производствените индикатори през септември в целия ЕС, в Еврозоната и във всяка от държавите в съюза. Изводите му са на база на една от таблиците в доклада – тази, която проследява месечните показатели на цялото производство в страните от ЕС от април до септември. През септември България отчита ръст от 2,3 на сто спрямо август, когато е отчетен ръст от 0,9% спрямо предходния месец. След април числата срещу България наистина са положителни, като изходната база от април е спад с 11,6% на индустриалното производство спрямо предходния месец. Това е времето в началото на пандемията, когато страната ни бе в обявено извънредно положение (13 март – 13 май). 

За септември в сравнение с август производството в Еврозоната бележи спад от 0,4%, а в ЕС като цяло запазва стойностите си, сочат данните. От разбивката по различни видове индустрии се вижда ясно и на кой отрасъл се дължи общият спад – а именно производство на енергия и на т.нар. трайни потребителски стоки (durable consumer goods)  – като земя, имоти, коли, мебели, спортни съоръжения, часовници и пр. Това със сигурност пряко кореспондира със спада в потреблението именно на такива стоки в криза. 

Докладът на Евростат съдържа и таблици за индустрията съответно в Еврозоната, ЕС и по държави в сравнение със септември 2019 г. За България данните са, че производството спада с 2,6 на сто. С по-голям спад са 13 от общо 30 държави в ЕС (Великобритания още е част от класацията – б.р.) и Европейското икономическо пространство, показват данните, като има страни, които бележат ръст, макар че през 2019 г. нямаше криза и пандемия – като Полша, Португалия и Норвегия. Тоест България е някъде по средата на класацията.

За целия период от април до септември 2020 г. спрямо същите месеци през 2019 г. българското производство показва спад съответно с 15,9%, с 16,1%, със 7,7%, с 6,1%, с 5,9%, с 2,6%. 

За Еврозоната спадът спрямо септември 2019 г. е общо 6,8 на сто. И тук се вижда – защото има разбивка, че той се държи на спад при производството най-вече на суровини и машини (capital goods) и енергия. В целия ЕС спадът на годишна база е 5,8%, като по сектори ситуацията е същата като в Еврозоната. 

Кризисно пиарче от пънче край пътче (видео)

Както вече стана ясно, днешната изява на премиера не се ограничи само до статус, а той се качи в джипа, днес с министъра на икономиката Лъчезар Борисов, и отиде да нагледа ново предприятие за близо 255 млн. лв. Лайтмотивът бе “продължаваме с инвестициите и работата във времена на Covid криза”.

След огледа и разговор със собствениците, които оказа се, също като него са минали през болестта, Борисов извади едно листче и тръгна да чете данните от Евростат за индустриалното производство. След което се сети нещо и го връчи на събеседника си – да не четял той, че да не кажели пак нещо.

Източник: Facebook/Бойко Борисов

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции