<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=71351" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Корнелия Нин...

Борисов поиска Велико Народно събрание. Вижте как се избира то и какви са правомощията му

14 Август 2020
0 4678

Днес премиерът Бойко Борисов поиска свикване на Велико Народно събрание и приемане на нова Конституция. Настоящата Конституция бе приета на 12 юли 1991-ва, само година след предишния Висш държавен орган. Ето какви са неговите правомощия:

Според Конституцията на Република България Великото Народно събрание (ВНС):

  • приема нова Конституция;
  • решава въпроси за изменение на територията на страната и ратифицира международни договори, предвиждащи такива изменения;
  • решава въпроси за промени във формата на държавно устройство и държавно управление;
  • решава въпроси за изменение на принципа, че Конституцията има пряко непосредствено действие (чл. 5, ал. 2 от Конституцията);
  • решава въпроси за изменение на принципа, че основните права на гражданите са неотменими (чл. 57, ал. 1) и за принципа за временно ограничаване на отделни права при обявяване на война,  на военно или друго извънредно положение (чл. 57, ал. 3).

Как се свиква ВНС?

Решението за свикването трябва да бъде взето от най-малко 2/3 от народните представители, или 160 спрямо числеността на настояюия парламент 240 депутати.

След като това решение бива гласувано в настоящото обикновено Народно събрание, в рамките на 3 месеца президентът насрочва нови избори. Настоящото Народно събрание се разпуска.

На изборите за ВНС се гласува за 400 депутати, със 160 повече от обикновено. Гласуването за ВНС е по пропорционална система в многомандатни избирателни райони, на същия принцип, на който се избира и обикновено Народно събрание.

Как се предлага и приема нова Конституция?

Право на инициатива за проект за промени в Конституцията или напълно нова Конституция имат най-малко една втора от народните представители (120) и президентът.

Това означава, че освен за свикване на ВНС ГЕРБ трябва да си осигури подкрепа от още поне 25 депутати за собствения си проект. Ако БСП, ДПС, “Обединени патриоти” или “Воля” искат да внесат свой проект за промени в Конституцията, те също трябва да намерят допълнителна подкрепа от други партии.

Тези проекти се разглеждат не по-рано от два месеца и не по-късно от пет месеца след внасянето им от обикновеното Народно събрание.

След като ВНС бъде избрано, то започва обсъждане на проекта за нова Конституция или промени в старата. Решенията по внесените проекти се вземат с мнозинство на две трети от народните представители на три гласувания в различни дни, не на обичайните две.

ВНС решава само тези въпроси, по които е избрано. Това означава, че не може да има нови проекти или допълнения на предложените. Не е ясно напълно до каква степен могат да се изменят вече предложените проекти в хода на обсъжданията.

В неотложни случаи ВНС изпълнява функции на обикновено Народно събрание.

Какво става, след като ВНС приеме нова Конституция?

След като ВНС се произнесе окончателно по въпросите, за които е свикано, то се разпуска.

Актовете на ВНС се подписват и обнародват от неговия председател в седемдневен срок от приемането им.

Президентът насрочва избори за ново обикновено Народно събрание.

Видео от обръщението на Борисов може да видите горе.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции