<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=74005" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Радев за диал...

Борисов, Радев и Караянчева с поздрави за Деня на Независимостта във Facebook

22 Септември 2020
0 394

Цвета Караянчева, Бойко Борисов, Илияна Йотова и Румен Радев поздравиха сънародниците си с деня на Независимостта с публикации във Facebook.

Първа писа Цвета Караянчева, която призова да се отдаде почит на строителите на съвременна България.

Снимка: Фейсбук/ Цвета Караянчева

Честит празник, скъпи сънародници! Честит Ден на Независимостта на България! Нека на този светъл и голям празник се огледаме около себе си, нека си спомним каква е възрастта на независимите европейски държави. Нека помислим за постигнатото от България през последните 112 години и отпразнуваме в сърцата и душите си безценното дело на строителите на Съвременна България. Нека винаги черпим вдъхновение от това историческо дело, когато мислим за днешната българска държава, за съвременната политика и за бъдещето на Родината! Каквито и трудности да среща страната ни по своя път, Денят на Независимостта винаги ще озарява през вековете надеждите и самочувствието на българския народ“, заяви председателят на Народното събрание.

След нея поздравленията си към българите отправи вицепрезидентът Илияна Йотова, която изтъкна, че в момента България най-силно се нуждае от държавност.

Снимка: БулФото

30 години, след като извоюва свободата си, през 1908 г. българският народ се опълчи на Великите сили и показа, че е господар на съдбата си. Силата на националния идеал надделя над конюнктурни и лични интереси. Преди 112 години България зае своето пълноправно място на картата на Европа. Дедите ни заявиха своята непримиримост, готовност и сили за ново възраждане. Днес, 112 години по-късно, пишем новия манифест за българска независимост. Събудените българи, с воля, разум и единство отново ще постигнем своята независимост от страха и примиренчеството, от бедността и неравенството, от грижата за качествено здравеопазване и образование, от беззаконието. Независима България означава достойнство, отговорност, справедливост и перспектива.

Трябват ни силни и стабилни институции – силни с доверието на българите, стабилни с политики в интерес на хората. Трябва ни държавност, която превежда през кризи и защитава правата ни, която градим всички ние, като спазваме законите и Конституцията от поругаване. Каквото и изпитание да ни предстои, ще го преодолеем с отговорността на истински държавници и с енергията на всички българи, където и да се намират по света. Нека гордостта от националните възходи надвие горчивината от допуснатите грешки. За да пребъде България! Честит Ден на независимостта!“, написа Йотова.

Държавният Глава Румен Радев припомни думите на цар Фердинанд, произнесени на този ден преди 112 години във Велико Търново:

Снимка: БулФото

“Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването й. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля – да бъде според както той иска.”

Президентът припомни значението на датата за историята ни.

Прокламацията на Независимостта е един от най-ярките триумфи на българската държавност. Дързък, но и далновиден акт, около който българите се обединиха, независимо от политическите си пристрастия и убеждения. Рядък миг, в който граждани и управници съумяха “еднакво да мислят и едно да желаят” в името на добруването на Родината.

През 1908 г. млада България се изправи равноправна на световната сцена благодарение на поколение държавници с характер, на волята на целия народ да изкове с труд и достойнство справедлива, преуспяваща, модерна държава.

Нека днес всички ние, граждани и политици, си дадем сметка за собствената ни историческа роля и с чувство на дълг пред род и Отечество отново да поемем съдбата си в свои ръце.

С призив “Да живее свободна и независима България!

Да живее българският народ!“, завърши приветствието си Радев

С припомняне на важността на политическия ход, предприет от българската дипломация и политически елит започна приветствието си премиерът Бойко Борисов.

Снимка: БулФото

Той обърна внимание, че “днес единствено независимите държави могат да отстояват ефективно националния си интерес. Членството в ЕС ни отреди място сред модерните и демократични страни, където гарантирането на свободата и гражданските права е преди всичко останало. Независимостта обаче не е даденост, за нейното отстояване се иска решителност и отговорност.

С решителност и отговорност осъществихме редица стратегически проекти в сферата на енергетиката, отбраната и икономиката – които трайно затвърдиха евроатлантическата ни посока на развитие, защитавайки преди всичко българския национален интерес.
През 1908 г. всички партийни противоречия и лични амбиции са загърбени заради националния идеал. Целта е постигната, а успехът е за целия народ.

И днес хората настояват за икономически и културен напредък и аз съм убеден, че нищо не бива да спъва страната ни по този път. Затова подкрепям всеки глас в тази посока. Но няма да се уморя да казвам, че българският народ е миролюбив народ, че успех се постига с диалог, а не с противопоставяне.”

Разделението”, подчерта Борисов – “не е било и няма да бъде успешна формула в политиката и събитията отпреди 112 години го доказват. И тогава, и днес единството е това, което трябва да поставяме в основата на всяка национална кауза. Уроците остават и за обществото, и за политическите лидери.
Честит празник!

Снимка: БулФото

Празничните прояви днес започнаха с тържествена литургия в църквата „Св. 40 мъченици“. След това в крепостта „Царевец“ от 10:30 часа бе военният ритуал по издигане на националния флаг, предаде БНР.

Освен в старопрестолния град, чествания ще се проведат и в градовете Ямбол, Пловдив, Сливен, Благоевград и Пазарджик. Денят на Независимостта на България – 22 септември, ще бъде отбелязан тържествено в гарнизоните в цялата страна. В честванията ще участват представителни формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Националната гвардейска част и Националния военен университет “Васил Левски”.

Източник: Facebook/ Цвета Караянчева, Илияна Йотова, Румен Радев, Бойко Борисов

Снимка на корицата: Архив/БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции