Борисов се спазари с превозвачите – ще има гратисен период за тол системата

February 26, 2020
48 276
Коментари: 0

Тол системата тръгва от 1 март, но до 27-и ще има гратисен период, през който камионите ще могат да се движат без електронни устройства за таксуване. Изминатото разстояние ще се отчита чрез маршрутни карти.

 

Това стана ясно след среща на превозвачите с премиера Бойко Борисов, съобщи БНР.

 

“Ние водихме най-приятелски разговори и всичко се изпълни. Сега, до 27 март, да си сложим срок”, каза министър-председателят.

 

Борисов заплаши АПИ с уволнения, бесен им е заради скандала с винетките около София (видео)

 

От транспортния бранш коментираха, че тежковорните автомобили все още не са оборудвани с бордовите устройства, които отчитат изминатото разстояние.

 

Превозвачите недоумяват защо трябва да плащат такса за услугата, тъй като доставчиците получават 7 % отстъпка от Агенция “Пътна инфраструктура”.

 

Те настояват за отстъпка в цената и след среща с Олег Асенов от пътната агенция стана ясно, че цената за наем на бордови устройства се намалява с 10 лева.

 

Шефът на Националното тол управление: Айде да излизаме, че ще ни налазят (видео)

 

Красимир Лалов от Националния съяз на превозвачите заяви, че липсва физическо време да бъдат сключени договорите.

 

Той посочи, че 200 000 превозни средства за 3 дни от – 26 до 29 февруари и над 20 000 фирми – трябва да бъдат оборудвани, което е физически невъзможно.

 

Затова на срещата в Министерския съвет беше решено до 27 март всички транспортни средства да бъдат оборудвани с устройства за отчитане на изминатото разстояние, а дотогава плащането да е чрез маршрутни карти.

 

Източник: БНР

Снимка: Булфото

Коментари

Реакции