<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=67076" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Рекорден ско...

Борисов с извънреден брифинг за покачването на случаите: Затягане на мерките ще доведе до паника, трябва дисциплина (видео)

19 Юни 2020
0 11158

„Ако сега започнем да затягаме мерките, това ще внесе паника и много по-голям риск за целия ни стопански живот.“ Това каза на извънреден брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов.

Повод за него е новината, че за последното денонощие установените нови случаи на Covid-19 в страната са 132. Цифрата е рекордна за страната ни. Починалите за деня пък са шестима.

Рекорден скок на случаите у нас: 132 са заразените с Covid-19 за деня, 6 души са починали

„Всички 6 човека, които са починали, са с тежки съпътстващи заболявания: и дихателни, и сърдечни. Да, може би са щели да живеят малко по-дълго, но във всички случаи това са много тежко болни хора“, допълни премиерът.

Министър-председателят подчерта, че в момента вирусът е по-слаб.

„Затова считам, че към днешна дата дисциплината е важна. Заради спазване на строгите мерки, имахме малко заболели и починали, когато ги разхлабихме, резултатите се увеличават, но не е така критично, за да се предприеме нещо повече. Тестваме масово, затова и толкова излизат“, посочи Борисов.

Той добави: „Не трябва да се паникьосваме, че броят на заболелите от коронавирус се е увеличил. Не призовавам към по-строги мерки, но трите „Д“ трябва да се спазват – дисциплина, дезинфекция и дистанция“. Министър-председателят допълни, че в това време се увеличава и броят на оздравелите.

„Знаем за това, че коронавирусът продължава да тормози Европа в най-големите размери и вече не само здравето, но и финансите и икономиката, а САЩ минаха това, което имат като жертви по време на войните. Когато първи охлабихме мерките, знаехме прекрасно какво ще се случи. Винаги съм се водел, когато взимам крайните решения, от това, че вирусът е по-слаб, болниците с по-голям капацитет, че сме подготвени технически и с медикаменти, които към днешна дата дават някакви резултати. Ваксина и лекарство за коронавирус няма. Милиарди за заделени за производство на над 400 милиона ваксини в ЕС в момента, в който се появи такава. За да може всеки европейски гражданин, който желае, да бъде ваксиниран. Многократно умоляваме за спазване на 3Д: дистанция, дезинфекция и дисциплина. Никога не сме казвали, че коронавирусът си е отишъл, никога не сме казвали „корона чао“ и не сме ви подвели, че пандемията е свършила“, допълни Бойко Борисов.

Борисов с извънреден брифинг за покачването на случаите: Затягане на мерките ще доведе до паника, трябва дисциплина (видео)

Той каза още, че очаква дълбока рецесия през есента като последица от пандемията по света.

По време на брифинга, който Борисов дава за медиите, тече и онлайн Европейският съвет.

„Той е подготвителен за юли месец, когато се надяваме вече да имаме съвет в Брюксел и Планът за възстановяване финансовата рамка да бъде гласувана. От това, което виждам в колегите, считам, че се полагат огромни усилия, рязко се разминава мнението на специалистите, на самия медицински потенциал на Европа. За сряда трябваше колегата Мицотакис да дойде, но казва, че поне 2 -3 седмици още не иска да излиза. Икономиките не могат да тръгнат. Милиарди се заделят, особено в мощните икономики, когато те затънат, обаче, харчат и повече. Още не знаем юли месец дали ще си приемем бюджета, това е целия Европейски съюз“, посочи министър-председателят.

Борисов с извънреден брифинг за покачването на случаите: Затягане на мерките ще доведе до паника, трябва дисциплина (видео)

“Клъстерите са основните места, на които се увеличи броят на вирусоносителите. За съжаление, онези, които заразяват близките си, са наши съграждани, прибиращи се от чужбина за лятото. Разбира се, това е по-добрият вариант за разпространение на вируса, ако изобщо може да се говори за добър вариант. Нямаме абсолютно никакви проблеми по отношение на наличието на предпазни средства, болнична апаратура. В момента сме готови да лекуваме и по-голям брой заразени със симптоми, ако недей Боже това се наложи”, заяви здравният министър Кирил Ананиев.

Той каза, че държавата продължава да плаща допълнителните възнаграждения от 1000 лв. на медиците на първа линия за борба с COVID-19.

Здравният министър също призова за дисциплина и обясни, че властите са длъжни да търсят баланса между здравните и политическите решения.

Шефът на „Александровска“ болница проф. д-р Костадин Ангелов увери, че страната ни разполага с достатъчни количества от лекарствата, за които се смята, че влияят благоприятно на пациентите с коронавирус.

„Вирусът е омаломощен. В началото той беше изключително агресивен, с висока вирулентност. В момента тя е намаляла, т.е. тежестта на заболяванията, които предизвиква, имат по-малка сила. Той трябва да се приспособи към нас, приемниците. Т.е. – да не ни убива, за да продължи да съществува”, каза още проф. Ангелов.

Шефът на “Пирогов”: Наистина яко ще се мре, ако не спазвате правилото на “трите Д”

На брифинга стана ясно още, че шефът на „Пирогов“ Асен Балтов има изградени тела срещу Covid-19.

“Изследвания са показали, че проф. Балтов има антитела и аз му казах да се самокарантинира”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Преди седмица в медиите се появи информация, че медикът е заразен с коронавирус. От управата на болницата категорично отрекоха твърденията.

Видео: Нова тв

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции