<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80997" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нов рязък ско...

Борис Джонсън обяви пълно затваряне на Великобритания до средата на февруари

05 Януари 2021
0 1647

Снощи Борис Джонсън обяви в телевизионно обръщение към нацията повторно затваряне на Великобритания и най-строги мерки, по подобие на локдауна от миналата пролет, предават световните агенции. 

Мерките включват затваряне на средните и началните училища за всички, с изключение на децата на ключови здравни работници и деца в риск.

Великобритания ще забави поставянето на вторите дози на ваксината срещу Covid-19 (видео)

Гражданите ще могат да напускат домовете си само за пазаруване, спорт или ако имат нужда от медицинска помощ.

Борис Джонсън обяви пълно затваряне на Великобритания до средата на февруари

Премиерът уточни, че хора, които се опиват да избегнат домашно насилие, също могат да излизат от дома си – въпрос, възникнал по-рано по време на пандемията, тъй като условията на изолация повишиха броя на жертвите на домашно насилие.

Спортните пощадки и терени на открито ще бъдат затворени. За разлика от локдауна пред пролетта, детските ясли няма да се затварят, професионалните спортисти ще продължат тренировките си, а местата за поклонение ще останат отворени при положение, че присъстващите спазват правилата за социална дистанция.

Очаква се тези мерки да останат в сила поне до средата на февруари.

Ситуацията с Covid-19 в Обединеното кралство отново е много тежка, новите ежедневни случаи на Covid-19 скочиха до над 50 000 случая за близо седмица, а хоспитализациите надвишават пика от април.

Според Джонсън в понеделник в болниците в Англия е имало 30% повече пациенти с Covid-19, отколкото седмица по-рано. Силно натоварени са и интензивните отделения. 

Борис Джонсън обяви пълно затваряне на Великобритания до средата на февруари

Мярката, която обяви премиерът е в отговор именно на хоспитализациите, които могат да блокират болниците през следващите 21 дни.

Преди няколко седмици във Великобритания беше открит нов щам на Covid-19, за който се смята, че се разпространява по-бързо. 

Джонсън заяви, че разбира разочарованието на населението и призова за последни съвместни усилия. “Следващите седмици ще бъдат най-трудни”, каза премиерът. “Но аз съм убеден, че навлизаме във финалната фаза на битката, защото с всяка ваксинация ние обръщаме хода – срещу Covid и в полза на британците.”

Борис Джонсън обяви пълно затваряне на Великобритания до средата на февруари

От понеделник – 4 януари, Великобритания започна ваксинация на населението и с препарата на AstraZeneca и Оксфорд. Така страната разширява кампанията по имунизация срещу Covid, която започна в средата на декември с ваксината на Pfizer/BioNTech.

Повече от половин милион дози от препарата на AstraZeneca са предоставени в болниците. Ваксинирането става чрез инжектиране на две дози в интервал от около 12 седмици.

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции