<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85711" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Въвеждат "нез...

Британската мутация “влошава драстично” ситуацията в Германия

18 Март 2021
0 359

Британската мутация на коронавируса ще “влоши драстично” ситуацията в Германия, казва вирусологът Кристиан Дростен. И други медици дават мрачни прогнози. А премиерите на три провинци настояват най-после да се одобри руската ваксина, пише Дойче веле.

На 8 март мерките срещу коронавируса в Германия бяха постепенно разхлабени. Но ето, че сега новите инфекции в страната растат с всеки изминал ден. Поради това редица лекари от интензивните отделения на болниците, които лекуват пациенти с Covid-19, междувременно апелират за връщане на ограниченията, особено на местата с високо ниво на зараза. Шефът на Германското сдружение на лекарите от спешната и интензивна медицина (DIVI) Кристиан Караянидис е установил, че сегашната ситуация в интензивните отделения е сходна с тази от октомври миналата година.

И Германия вече препоръчва ваксината на AstraZeneca на възрастни хора

Мутацията B.1.1.7 – по-заразна и по-опасна

Пред вестник “Kölner Stadtanzeiegr” Караянидис казва и друго: “По онова време в интензивните отделения имаше 3000 пациента с Covid-19 в цяла Германия. Ако сега забавим скоростта на ваксиниране, а запазим разхлабените ограничения, скоро броят на интензивните пациенти може да стигне до 5000 или 6000”. Тогава клиниките ще са на ръба на възможностите си, казва той и апелира за незабавно връщане към твърдия локдаун.

Вирусологът от берлинската клиника “Шарите” Кристиан Дростен изразява съжаление, че се отлагат ваксинациите с препарата на AstraZeneca на фона на недостига на ваксини. Пред германската телевизия NDR той споделя, че с оглед на започващата трета вълна от коронавирус в Германия страната “се нуждае от тази ваксина”. Дростен предупреждава, че епидемичната ситуация в Германия в момента не е добра, защото по-заразната британска мутация B.1.1.7 вече е навлязла широко и се наблюдава в три четвърти от всички нови инфекции.

“Малко след Великден (в Германия тази година той се празнува на 4 април) ситуацията при нас ще е същата като по Коледа”, твърди експертът. В това отношение той потвърждава мрачните прогнози на института “Роберт Кох” за силно разрастване на епидемията. Кристиан Дростен смята, че британската мутация ще “влоши драстично” сегашното положение. Особено рисково, според него, ще стане положението на хората над 50 години, които още не са ваксинирани. Новите студии показвали, че британската мутация е не само по-заразна, но и по-смъртоносна.

Британската мутация &#8220;влошава драстично&#8221; ситуацията в Германия

“Германия да използва и руската ваксина”

На фона на недостига от ваксини и временното прекратяване на имунизациите с британския препарат, в Германия се породи и друга дискусия. Министър-председателите на три източногермански провинции – Саксония, Тюрингия и Саксония-Анхалт – апелират за това да се използва руската ваксина “Спутник V”.

“Русия има големи научни постижения и аз не изпитвам ни най-малкото съмнение, че тамошната наука е в състояние да произведе ефективна ваксина”, аргументира се премиерът на Саксония Михаел Кречмер. “Руската ваксина следва да бъде одобрена”, настоява той и добавя: “Особено на фона на сегашния недостиг на ваксини”.

Премиерът на Саксония-Анхалт Райнер Хазелоф смята, че “в борбата срещу коронавируса е добре дошла всяка сигурна и ефективна ваксина, която би могла да помогне за овладяването на пандемията”. “Щом става дума за здравето на хората, произходът на ваксината не би трябвало да играе роля. Лично аз още като дете съм имунизиран с руски ваксини срещу детски паралич. В това отношение нямам никакви задръжки”, каза Хазелоф.

И премиерът на Тюрингия Бодо Рамело смята, че е крайно време да се помисли за използването на “Спутник V” в Германия. “Аз не искам ваксината да бъде одобрена по политически причини, но и не желая тя да бъде отхвърлена поради такива”, казва той. 

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции