<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82964" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Тийнейджър с...

Британският вариант на коронавируса е мутирал отново

02 Февруари 2021
0 1644

Учени от Великобритания обявиха, че местният и по-заразен вариант на коронавируса е мутирал отново, предаде bTV.

Новините са притеснителни, тъй като настоящата мутация наподобява тази на южноафриканския и бразилския варианти, които успяват да устоят на някои ваксини и да намалят тяхната ефективност.

Какви са симптомите при зараза с британската мутация?

При лабораторно изследване на проби е открита мутация с име Е484К. Тази промяна може и да повлияе върху ефекта на ваксините, макар настоящите позволени за ползване на територията на Острова да се смята, че ще се справят и с нея.

Учените са категорични, че тази промяна не фигурира във всички случаи на британския вариант, като до момента са намерени едва шепа случаи с Е484К. Здравните експерти посочват, че не е нещо необичайно настоящите вируси да продължат да мутират по начин, който да им позволи по-бързо разпространение.

Британският вариант на коронавируса е мутирал отново

Все още не е напълно ясно дали тази мутация наистина успява да избегне напълно ваксините. Ранни проучвания сочат, че Е484К може да игнорира антителата от предишни заболявания.

Щам или мутация? Какво знаем за новия вариант на коронавируса

В същото време проучвания на ваксината на „Модерна“ показват, че тя е ефективна и за тази мутация, макар да е по-малко. Още две ваксини – тези на „Новавакс“ и „Янсен“, изглежда предоставят някакъв тип защита. Но дори и събитията да се развият по най-неблагоприятния начин, фармацевтичните гиганти могат да променят препаратите и да пуснат в употреба такива, които предпазват и от новите мутации.

Учените посочват, че макар тази мутация да е открита на няколко места по света, независимо една от друга, е обнадеждаващо, че вирусът се променя по един и същи начин навсякъде. Това показва, че има определени „предпочитания“, които могат да бъдат специално таргетирани с ваксините.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции