Следва: "Имунизацион...

Британското правителство ще дава по 500 паунда на спазващите карантината си след положителни тестове

22 Януари 2021
0 1555

Правителството на Обединеното кралство обмисля еднократно плащане в размер на 500 британски лири за гражданите, които спазят карантината и се самоизолират след положителен тест за коронавирус, съобщава The Guardian.

До идеята се стигна, след като в последните дни броят на смъртните случаи и на инфекциите с Covid-19 в страната силно нараства. Мярката има за цел да накара болните и контактните от първа линия лица да не излизат на улицата и да разпространяват инфекцията.

Анкета на британското правителство е показала, че едва 17% от хората със симптоми отиват да се тестват поради страх, че положителен резултат ще застраши работните им места и финансовото им състояние, се казва в изтекъл в медиите на Острова документ.

Плащането на хората за самоизолация може да струва на правителството до 453 милиона британски лири на седмица, което е 12 пъти повече от цената на сегашните помощни схеми за плащане, се казва още в документа. Правителството също така иска да овласти полицията да проследява нарушителите на карантината, като предоставя статистически данни от здравеопазването.

През миналия септември правителството въведе 500 паунда за издръжка на тези, които ще загубят доходи, след като им бъде наредено да се карантинират. Схемата е достъпна само за работещите, при обезщетения, при ниски доходи или при хора, изправени пред перспективата за финансови затруднения поради самоизолация. Опозиционната Лейбъристка партия обаче твърди, че три четвърти от заявленията за подобни плащания са били отхвърлени между месеците октомври и декември.

Новото предложение, което се разглежда от британските министри, ще включва всеки в страната, който има положителен тест за Covid-19.

Сред другите възможности, които правителството обмисля, са еднократна сума за онези, които са положителни за коронавирус и не могат да работят от къщи, на обща стойност до 244 милиона британски лири седмично, или плащане на тези, които печелят под 26 495 британски лири годишно или получават обезщетения, като общата стойност на такъв вид помощ би достигнал 122 милиона паунда на седмица.

Прити Пател. Снимка: EPA

В четвъртък вътрешният министър Прити Пател обяви нова глоба от 800 британски лири за тези, които присъстват на домашни партита, като тази санкция се удвоява за повторно нарушение до максимум 6 400 британски лири.

Борис Джонсън обяви пълно затваряне на Великобритания до средата на февруари

В британската преса също така се съобщава, че правителството не изключва и възможността за удължаването на настоящите мерки до лятото. На въпрос дали локдаунът може да се наложи да бъде удължен до лятото, министър-председателят Борис Джонсън не изключи подобен ход, като предупреди, че новият вариант на коронавирус е по-заразен. Той добави, че “несъмнено предстоят няколко трудни седмици”.

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции